Roma statüsü bağlamında insanlığa karşı suçlarda devlet politikası
State policy of crimes against humanity in the context of the Rome statute
- Tez No: 422232
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsanlığa karşı suçlar, devlet politikası, uluslararası ceza mahkemesi, Crimes against humanity, state policy, international criminal court
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
İnsanlığa karşı suçlar, insanlık vicdanını zedeleyerek tüm insanlığı etkiler ve insanlık değerlerini hedef alır. Mağdurlar ise genellikle bir topluluğa aidiyetleri nedeniyle seçilmektedir. Bu suçlar en belirgin haliyle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurumsallaşma sürecine girmiş ve bugün daimi bir uluslararası ceza mahkemesi kurmuş olan Roma Statüsü ile en kapsamlı tanımına ulaşmıştır. Zira insanlığa karşı suçlar geçmişte ortaya çıkmış olduğu gibi bugün de karşılaşılması muhtemel suçlardır. Roma Statüsü'nde belirtildiği üzere insanlığa karşı suçlar, herhangi bir sivil bir nüfusa karşı yaygın veya sistematik bir saldırının parçası olarak işlenen eylemlerden oluşur. Herhangi bir sivil bir nüfusa yönelmiş saldırı, devlet ya da başkaca bir örgüt politikasının uzantısı olarak veya bu politikayı daha ileriye götürmek amacıyla söz konusu eylemlerin herhangi bir sivil nüfusa karşı birçok kereler yapılmasıdır. Bu anlamda insanlığa karşı suçlar, bir devlet ya da başkaca bir örgütün politikası dahilinde gerçekleştirilmelidir. Her ne kadar devlet dışı örgütlerin politikası ile bu suçların işlemesi mümkün olsa da devlet iktidarının gücü sözü edilen suçları işlemeye muktedirdir ve dikkate değerdir. Zira devlet iktidarı, meşru zor kullanma tekeline sahip olan, en kapsamlı, en üstün güçtür. Roma Statüsü ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi devlet politikası ile işlenen insanlığa karşı suçları da yargılamaya yetkilidir. Bu mahkeme ceza yargılaması yapacak olduğundan devlet egemenliği ile karşı karşıya kalmakta ve tamamlayıcı niteliği ile öne çıkmaktadır. Uluslararası Ceza Mahkemesi ulusal yargılamaların yapılmadığı ya da yapılamadığı durumlarda devreye girecektir. Ayrıca devlet politikası ile işlenen insanlığa karşı suçlarda uluslararası siyasi düzenin etkisi özellikle gündeme gelebileceğinden bu mahkemede yapılacak yargılamaların tarafsızlığı ve bağımsızlığı ayrıca dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
Crimes against humanity affect the whole of humanity by undermining the conscience of humanity and target human values. Victims are often chosen because of belonging to a community. These crimes are entered into a process of institutionalization significantly after the Second World War and reached the most comprehensive definition within the Rome Statute which has set up a permanent international criminal court. Because the crimes against humanity that occurred in the past are likely to be encountered today. Crimes against humanity in the Rome Statute as indicated, against any civilian population, which consists of the action part of a widespread or systematic attack. Oriented to attack any civilian population, as a further extension of the state or organizational policy or in order to take this policy forward is carried out several times against any civilian population of these actions. In this sense, crimes against humanity must be held within a state or an organization's policy further. Although it is possible to perpetrate these crimes with the policy of non-governmental organizations, state power can afford to commit the crimes mentioned. Because state power, which has the monopoly of legitimate use of force, the most comprehensive is the supreme power. Established by the Rome Statute of the International Criminal Court is authorized to judge the crimes against humanity committed by state policy too. This court is faced with state sovereignty because it applies to criminal proceedings and come forward with complementary nature. The International Criminal Court will be activated in cases where either do not make the national trials. In addition,international political order can be effective in crimes against humanity committed within thestate policy. Therefore the impartiality and independence of judgment to be made in this court are especially noteworthy.
Benzer Tezler
- Uluslararası Ceza Mahkemesi: Roma statüsüne göre soruşturma ve yargılama usulleri (Filistin örneği)
International Criminal Court: Investigation and procedures according to the status of Rome (Palestinian case)
HATEM ABUAISHA
- Uluslararası adaleti sağlamada Uluslararası Ceza Mahkemesinin rolü ve işlevselliği
The role and the functionality of the International Criminal Court in maintaining international justice
BARIŞ SAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
HukukYalova ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KEREM KAYHAN
- Uluslararası hukukta çevrenin korunması ve Roma statüsü bağlamında ekokırım suçu
Protection of the environment in international law and the crime of ecocide in the context of the Rome statute
SÜMEYYE KOMAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
HukukMilli Savunma ÜniversitesiHarp ve Silahlı Çatışma Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAY AZAKLI KÖSE
- Uluslararası hukukta insanlığa karşı suçların tanımlanması
The recognition of the against humanity in international law
RASAN LUQMAN SABAH
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Hukukİstanbul Aydın ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN