Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla ortaya çıkan adil yargılanma hakkı kriterlerinin Türk idari yargılama hukuku açısından muhtemel ve gerçekleşen etkileri
Actualized and probable effects of ECtHR' fair trial criterias on Turkish administrative jurisdiction law
- Tez No: 422249
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Adil Yargılanma Hakkı, Hak Arama Hürriyeti, İdari Yargılama Hukuku, Mahkemeye Erişim Hakkı, Bağımsız ve Tarafsız Mahkeme, Aleni Yargılanma ve Aleni Hüküm, Makul Sürede Yargılanma Hakkı, Gerekçeli Karar Hakkı, Çelişmeli Yargılanma Hakkı, Susma ve Kendini Suçlamama Hakkı, European Convention on Human Rights, European Court of Human Rights, Right to a Fair Trial, Right to Legal Remedies, Administrative Procedure Law, Access to Court, Independent and Impartial Court, Public Hearing and Judgement, Right to Trial Within a Reasonable Time, Right to Reasoned Judgements, Right to Adversarial Proceedings, Right to Silence and SelfIncrimination
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Çalışmamızın konusunu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin denetim mekanizması olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, adil yargılanma hakkı kapsamında verdiği kararları ve bir Sözleşmeci taraf olarak bu kararların Türk idari yargısına etkileri oluşturmaktadır. Çalışmamızın gayesi ise adil yargılanma hakkına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kriterlerini belirleyerek Türk idari yargısında yapılmış ve yapılması gereken değişiklikleri saptamaktır. Bu amaçla AİHM kararlarının yanı sıra, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararları da incelenmiştir. Buna ek olarak doktrinel görüşler ve Anayasa ile idari yargı mevzuatı hükümlerinin ilgili olanları, eleştirel bir yaklaşımla incelenmiştir. Bu incelemenin sonucu olarak; AİHM'in adil yargılanma hakkı kriterlerinin Türk idari yargısı üzerinde doğrudan ve dolaylı dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu tespit edilerek bu kriterler ışığı altında çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The European Court of Human Rights' (which is the supervisory mechanism of the European Convention on Human Rights) judgements on the right to a fair trial and impacts of these judgements to our Administrative Jurisdiction Law constitutes the subject of our study. The aim of the study is to determine the amendments that are or will be made in our Administrative Jurisdiction Law by determining European Court of Human Rights' fair trial criterias. For this purpose; besides decisions of ECtHR, decisions of the Constitutional Court, the Council of State and the Military Administrative Court have been examined. In addition to this, doctrinal opinions and relevant articles of Turkish Constitution and administrative legislation are also have been examined with a critical approach. As a result of this study; ECtHR's fair trial criterias' direct and indirect transformative effect on Turkish Administrative Jurisdiction Law have been determined and various recommendations made under the light of the fair trial criterias.