Une analyse sémiotique d'un récit de Jean-Marie Gustave le clézio : la Grande Vie
Jean-Marie Gustave le Clézio'nun Harika Hayat adlı öyküsünün göstergebilimsel çözümlemesi
  1. Tez No: 422252
  2. Yazar: ARŞALUYS ÇİLİNGİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDRET ÖZTOKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Harika Hayat, Oluşum öyküsü, Söylem göstergebilimi, Jean-Marie Gustave Le Clézio, The Great Life, Initiation story, Discourse semiotics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışmamızın temel amacı, J.M.G. Le Clézio'nun '' La Grande Vie'' (Harika Hayat) adlı öyküsünü Algirdas Julien Greimas ve Jacques Fontanille'in ortaya koyup geliştirdikleri göstergebilimsel inceleme yöntemi ışığında çözümlemektir. Bir kaçış hikayesi olan Harika Hayat, Pouce ve Poussy adlı iki ergenin sonsuz kaçış isteklerini ve maceralı yolculuklarını anlatır. İncelememiz iki doğrultu izlemektedir: nesnesel ve öznesel göstergebilim. İlk olarak, öykünün söylemsel, anlatısal ve izleksel düzeylerini inceleyen nesnesel göstergebilimsel bir çözümleme yapılmıştır. İkinci olarak, söylemin duygusal boyutunu incelemeyi amaçlayan öznesel göstergebilimden yararlanılmıştır. Çalışmamız, bu iki kuramsal çerçevenin ışığında söz konusu öykünün anlatısal, söylemsel ve duygusal boyutuna ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of our research is to analyze the story entitled '' La Grande Vie'' (The Great Life) by J.M.G. Le Clézio in the light of semiotic analysis method that Algirdas Julien Greimas and Jacques Fontanille have put forward and developed. The Great Life, which is a runaway story, tells the endless desire of running away of two adolescents named Pouce et Poussy and their adventurous voyage. Our analysis, thus, follows two directions: objective and subjective semiotics. Firstly, we present a semiotic analysis that scrutinizes the discursive, narrative and thematic levels of the story. Secondly, we make use of subjective semiotics which aims to examine the pathemical dimension of the discourse. Our research, in the light of these two theoretical frames, aims at enlightening the narrative, discursive and pathemical dimensions of the mentioned story.