Kazakistan devlet etnik politikası ve asamble
The ethnic politics of Kazakhstan and assembly
- Tez No: 422251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Etnik, SSCB, Göç, Bağımsızlık, Asamble, Kazakhstan, Ethnic, USSR, Immigration, Independence, Assembly
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tez'de Kazakistan'ın Tarihinden bu güne kadar önce millet olarak oluşumunu, etnik gelişimini ve bugünkü etnik politikasının alt yapısını oluşturan faktörleri araştırarak açıklıyorum. Kazak halkı Çarlık ve SSCB döneminde zor günler yaşamıştır. En büyük kayıpları bu dönem yaşayan halk vatan haini ve ya farklı suçlamalarla katledilmiştir. Yine bu dönemler Kazakistan göç bölgesi olarak kulanılmıştır. Yüz binlerce farklı millet Kazakistan'a farklı sebeplerle göç ettirilmiştir. Böylece Kazakistan'ın etnik yapısı değişmiştir. Bugün Kazakistan acı dolu tarihine rağmen bağımsız ve hızlı gelişen bir ülkedir. Ve kendi topraklarında 130'dan fazla farklı milleti birlik ve beraberlik içinde barındırıyor. Farklı milletin ortak çatısı olan Asamble kurumu Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından kurulmuştur. Asamble bugün Kazakistan'ın çok önemli sivil kurumudur. Bunu tez içeriğinde de açıkladım. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yürüttüğü etnik politika sayesinde Kazakistan'da yaşayan her milletin kendi dilini, dinini, adetlerini ve kültürünü geliştirmeleri için imkanlar sunuluyor.
Özet (Çeviri)
In my thesis I research and trying to explain the information of Kazakh nation since the early years of its history until today's and the same time the factors that make up the infrastructure of the ethnic politics. Kazakh people have experienced hard times during the Tsarist and USSR regime. At that time Kazakhstan was used as the migration area. Hundreds of ethnos were migrated to Kazakhstan by different reasons. Today despite the painful history Kazakhstan is an independent and faster growing country. In Kazakhstan more than 130 different nationalities live in unity and solidarity. Assembly institution which is roof of different nationalities was found by President of Kazakhstan. Assembly today is one of the most important civil institutions of Kazakhstan. By the ethnic politics of Nursultan Nazarbayev the President of Kazakhstan republic he gives an opportunity to all nationalities in Kazakhstan to live and develop their language, religion, customs and culture.