İşletmelerde yeni insan kaynakları modeli olarak yetenek yönetimi: İstanbul'da KOBİ'ler üzerine bir alan araştırması
Talent management as new human resources model for enterprises: A field study on SME's in İstanbul
- Tez No: 422253
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, KOBİ'ler, KOBİ'ler için İnsan Kaynakları Yönetimi, Talent Management, SME's, Human Resources Management for SME's
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bilgi çağında büyük işletmelerle her alanda rekabet etmek ve çağın gerekliliklerini yerine getirmek durumunda olan KOBİ'lerin yetenek yönetimi konusunda da başarılı olması işletmelerinin sürdürülebilirliği açısından çok önemlidir. KOBİ'ler insan kaynakları alanında da sermaye yetersizliği nedeniyle çalışanlarına büyük işletmelere göre daha kısıtlı maddi kaynaklar sunma, tanıtım sorunu yaşama ve işveren markası oluşturma gibi sorunlar yaşamaktadırlar. Ancak KOBİ'ler esnek yapıları, üst yönetimin desteğini daha çabuk sağlayabilmeleri, bire bir uygulama yapabilme gibi özellikleri ile yetenek yönetimi konusunda avantajlı duruma gelmektedirler.Bu çalışmada öncelikle literatür taraması yapılarak yetenek yönetimi ile ilgili kavramları incelenmiş, yetenek yönetiminin uygulama adımları, Türkiye ve KOBİ'ler açısından artan önemi ve güncel gelişmeler araştırılmıştır. Çalışmanın araştırma bölümünde İstanbul ilinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin ne ölçüde yetenek yönetiminin bütünsel bakış açısına sahip oldukları, yetenek yönetiminin hangi alanlarında gelişmeye daha çok ihtiyaç duyulduğu incelenmiştir. Çalışma sonucunda KOBİ'lerin genel olarak yetenek yönetiminin performans odaklı adımlarında yeterli oldukları; ancak yedekleme yönetimi, yetenekli çalışanların ödüllendirilmesi, yetenekli çalışanların oryantasyonu ve yetenekli çalışanları geliştirme konularında önemli eksikliklerinin bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is crucial to become successful in the field of talent management for the sustainability of SMEs which has to compete with big companies and comply with the requirements of information age. Due to lack of capital, SMEs have problems with promotion, creating employer brand and providing constricted material resources in human resources field. However, SMEs are advantageous in talent management due to their flexible structure, maintaining support of top management quicker and one to one application. In this study, primarily literature research has been conducted to analyze concepts related to talent management, application steps of talent management, current developments and increasing importance of talent management for Turkey and SMEs. In the research section of the study, to what extent SMEs which operates in Istanbul possess holistic approach of talent management and which areas need development has been researched. Study results have revealed that SMEs are satisfactory in performance related fields of talent management in general but have essential problems in succession management, rewarding, developing talented employees and orientation of talented employees.