İŞKUR mesleki eğitim kurslarının istihdama katkısı: Trabzon ilinde bir araştırma
Employment contribution of İŞKURr vocational training courses: A study in the province of Trabzon
- Tez No: 422278
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, işsizlik, pasif ve aktif işgücü piyasası politikaları, İŞKUR, mesleki eğitim kursları, Employment, unemployment, passive and active labor force market policies, ISKUR, vocational training courses
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 415
Özet
Günümüzde işsizlikle mücadelede pasif ve aktif işgücü piyasası politikaları olmak üzere iki temel politika izlenmektedir. Küresel bir sorun olan işsizlikle mücadelede 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren bazı ülkelerde, işsizliğin neden olduğu sosyal sorunları onarmaya ve işsizlere asgari düzeyde de olsa bir ekonomik güvence sağlamaya yönelik önlemler içeren pasif işgücü piyasası politikalarına başvurulmuştur. Pasif işgücü piyasası politikalarının yetersiz kalması sonucu 1980 yılı sonrasında işsizlikle mücadelede, işsizlere beceri ve nitelik kazandıran ve iş bulmalarını kolaylaştıran aktif işgücü piyasası politikaları önem kazanmaya başlamıştır. Gelişen ve değişen günümüz dünyasında, işgücü piyasasının taleplerini karşılayabilmek için hayat boyu öğrenme kapsamında sürekli eğitime ihtiyaç vardır. Bu kapsamda kısa vadede işgücünün istihdam edilebilirliğini artıran mesleki eğitim programları ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mesleki eğitim kurslarının etkinliğini ve istihdama olan katkısını tespit etmektir. Ayrıca çalışmadan elde edilecek sonuçların, mesleki eğitim kurslarının işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilerek planlanması ve uygulanmasında yol gösterici olması hedeflenmektedir. Araştırmaya katılanlara uygulanan anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, frekans dağılımı, güvenirlik analizi, t-testi, çapraz tablo ve varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2012 yılı içerisinde (başlangıcı 2011 yılı ve bitişi 2012 yılında olan kurslar da dâhil olmak üzere) Trabzon ilinde İŞKUR tarafından düzenlenen istihdam garantisi olmayan (genel) mesleki eğitim kurslarına katılan 321 kursiyer oluşturmaktadır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, mesleki eğitim kurslarının özellikle de istihdam garantisi olmayan (genel) kursların, etkinliğinin düşük olduğu ve amacından saptığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan araştırmaya katılanların neredeyse yarısının çalışıyor olması kursların istihdama katkı sağladığını göstermekte ancak çalışanların çoğunluğunun almış oldukları eğitimlerle ilgili bir meslekte çalışmaması ise kursların etkinliğini düşürmektedir. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, mesleki eğitim kurslarının etkinliğinin düşük olmasının nedenleri tespit edilmiş ve bu tespitlere yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In these days, two basic policies, including passive and active labor market policies to struggle with unemployment are monitored. The fight against unemployment is a global problem in some countries since the first quarter of the 20th century, including to repair the social problems caused by unemployment and unemployment to the minimum level, albeit in an economic security to provide the intended measures have been resorted to passive labor market policies. Inadequacy of passive labor market policy, after 1980 in the fight against unemployment to saving skills and qualifications for the unemployed and to facilitate employment active labor market policies has gained importance. Developing and changing in today's world, in order to meet the demands of the labor market there is a need for continuing education within the scope of lifelong learning. This context, vocational training programs that increase the employability of the labor force in the short term has come into prominence. The aim of this study to determine effectiveness of vocational training courses and its contribution of employment. In addition, the findings to be obtained from this study are also expected to be guiding in the planning and implementing towards to demands of labor force market of vocational training courses. The evaluation of the data obtained from questionnaires administered to those surveyed, frequency distribution, reliability analysis, t-test, variance analysis, and cross-table was used. The sample of the study consisted of 321 participants who joined vocational training courses held by İŞKUR in Trabzon as non-guaranteed employment (general) in the year of 2012 (starting in 2011 and ending in including courses that in the year 2012). According to the results obtained from the study, the effectiveness of vocational training courses, especially non-guaranteed of employment (general) has been determined as low and deviated from the aim. Show that contribute to the employment of courses, working in a job who almost half of those surveyed but to be not work in a profession related to the training they have been received the majority of employees reduces the effectiveness of the course. Towards to these results obtained, reasons for the low efficiency of vocational training courses have been determined and solution offers have been presented