Türkiye'de sermaye birikim süreci: 2002-2014 dönemi örneği
The capital accumulation era of Turkey: During the period 2002-2014
  1. Tez No: 422277
  2. Yazar: GAMZE GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye, birikim süreci, burjuvazi, kapitalizm, Capital, accumulation, bourgeoisie, capitalism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmanın konusu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana yaşanan sermaye birikim sürecinde devletin rolünü ele alarak, bu rolün 2002-2014 döneminde yaşanan sermayeleşme sürecine etkisini incelemektir. Sermaye birikiminin ölçütü sermaye stokudur. Ancak sermaye stokuna dair Türkiye'de sağlıklı veri toplama ve dolayısıyla düzenli istatistik oluşturma sıkıntısı yaşandığı için, bu tez çalışmasında sermaye birikiminin gidişatını belirleyici unsurlar olarak toplam sabit sermaye yatırımları ve toplam tasarruf oranlarındaki değişimleri aldık. Tezin birinci bölümünde birikim sürecine ilişkin teorik yapı incelenirken; ikinci bölümde 1923-2001 yılları arasında Türkiye Cumhuriyet'inde yaşanan sermaye süreci gerek kamu gerek özel sektörde yaşanan gelişmelerle ele alınmıştır. Bu gelişmeler çerçevesinde ilgili dönem içerisinde toplam sabit sermaye yatırımları ile toplam tasarruf oranlarındaki değişime yer verilmiştir. Öte yandan ikinci bölümde yer verilen Osmanlı Devleti'ndeki sermayeleşme sürecinin durumu, günümüzde gelinen noktayı kavramak açısından önemli bir çıkış noktasıdır. Osmanlı döneminden devralınan sermaye birikimini engelleyen yapı, zaman içerisinde değişen ekonominin kurumsal yapısı ve unsurlarına karşın, sermayeleşmenin önünü tıkayan faktörlerin kronikleşmesine sebep olmuştur. Son olarak üçüncü bölümde yer verilen 2002-2014 dönemi ise bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Türkiye ilgili dönemde yaşanan makroekonomik gelişmeler çerçevesinde, dönemin değişen uluslararası konjonktürü de göz önünde bulundurarak, sermaye birikimi sağlamaya değil; sermayeyi yeniden üretmeye ve dağıtmaya yönelik bir sürece girmiştir. Bu yeniden üretim ve dağıtım sürecinde bazı sektörler ve bazı çıkar grupları ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study covers to analyze the role of state in capital accumulation process in Turkey and to view effects of the state's role in this process. The criterion of capital accumulation is capital stock. But I took 'total fixed capital investments and total saving rate' in consideration as determining factor. Because there is no reliable statistical information about capital stock ın Turkey. In chapter one, theoretical structure of capital accumulation was approached. After that capital accumulation period of Turkish economy in 1923-2001 period was detailed either economic development of public sector or private sector. I emphasized the periodic change of total fixed capital investment and total saving in line with these developments. In addition that capital accumulation process in the Ottoman Empire which viewed in the chapter two, is a point of exit to understand that how Turkish economy comes to today. Although economic structures and factors which changed in time, preventing structure inherited by the Ottoman Period cause to block capitalization. Finally, 2002-2014 period of Turkey which was mentioned in the last chapter, is a focus point for this thesis. Considering that inconstant global economic conjuncture and macroeconomic advances, Turkey had not a period of capital accumulation In 2002-2014; had just a period of recapitalization and redistribution of capital. So some sectors and interest groups come into prominence in this redistribution and reproduction period.