Tepecik-Çiftlik takıları
Jewelleries of Tepecik-Çiftlik
- Tez No: 422314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN BIÇAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu Bölgesi, Volkanik Kapadokya Bölgesi, Tepecik-Çiftlik, Neolitik Dönem, lk Kalkolitik Dönem, Takılar, Central Anatolia, Volcanic Cappadocia Province, TepecikCiftlik, Pre-pottery Neolithic Period, Neolithic Period, Early Chalcholitic Period, Jewelleries
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Prehistorya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 484
Özet
Orta Anadolu Volkanik Kapadokya Bölgesi'nde bulunan Tepecik-Çiftlik höyüğü Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem'den İlk Kalkolitik Dönem'in sonlarına kadar iskân görmüş bir yerleşmedir. Tepecik-Çiftlik'te 2000-2014 yılları arasında bulunmuş olan takılar bu yüksek lisans tezinin konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda Tepecik-Çiftlik kazısında bulunmuş ve envantere geçmiş takıları dönemine, tabakasına, hammaddesine, tipolojik özelliğine ve ölçülerine göre değerlendirme yaparak katalog oluşturmak bu tezin amacını oluşturmaktadır. Çalışmada, boncuk ve süs eşyalarının yapımında kullanılan hammaddeler ve yapım teknikleri araştırılmış. Guruplandırılan süs eşyalarının açmalarına,tabakalarına ve buluntu yerlerine göre de dağılımı oluşturulmuştur. Çanak Çömleksiz Neolitik, Neolitik ve İlk Kalkolitik Dönem'e tarihlendirilen başka bölge yerleşmelerinin süs eşyaları ile Tepecik-Çiftlik'te bulunmuş takılar arasında benzer özelliğe sahip objelerin bulunması amaçlanmış ve yapılan karşılaştırmalarla sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tepecik-Çiftlik is a mound Which is located in Volcanic Cappodocia Province of Central Anatolia. Layers covering entire sequence between Pre-pottery Neolithic and Early Chalcolithic Period are represented in the site. In this thesis, the main subject covers Tepecik-Çiftlik jewelleries that found between the years 2000-2014. It is aimed to examine the jewelery findings which are uncovered during the excavation. Catalog making is based on the periods, layers, raw material, typological features and dimensions of the findings. In this study, raw materials and construction techniques used in bead and ornament making were investigated. The distribution pattern of the ornaments is identified in terms of layers, trenches and the exactlocations of findings.Additionally, ornaments which are dated to Pre-pottery Neolithic, Neolithic and Early Chalcolithic periods from Tepecik-Çiftlik are compared with their contempararies from other sites. By this, it is aimed to identifty the ornaments which belong to other sites in terms similarities and differences.