Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçları
Criminalities of prevention of using syndical rights
- Tez No: 422333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: sendika, sendikal haklar, sendikal faaliyetler, bireysel sendikal hakların kullanılmasını engellemeye teşebbüs suçu, kolektif sendikal hakların kullanılmasını engelleme suçu, labour union, labour union rights, labour union activities, the crime of attempting to prevention of using syndical rights, the crime of prevention of using collective syndical rights
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
İşçi ve işveren, iş ilişkisinin birbirlerine ihtiyaç duyan, ancak çıkarları karşıt taraflarıdır. Bu ilişkiye devletin hiçbir biçimde müdahale etmediği durumlarda güçlü taraf olan işverenin sadece kendi menfaatleri doğrultusunda hareket etmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Tarihsel süreçte, işçilerin bu sebeple hak arama mücadelesine yöneldikleri ve zamanla bu çabalarını örgütlü bir biçimde sürdürdükleri görülmüştür. Günümüzde bu yöndeki girişimler ve bu çerçevede kullanılan araçlar hukuki değer taşımakta ve işlevsel olamamaları halinde devlet, işçi ve işverenin, iş ilişkisini sağlıklı bir biçimde tanzim edemeyecekleri öngörülmektedir. Sözü edilen mücadele araçlarının ceza hukuku korumasına tabi tutulması ihtiyacının sonucu olduğunu düşündüğümüz ve çalışmamızın konusunu teşkil eden“sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçları”, ilk defa 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda ihdas edilmiştir. Tezimizin birinci bölümünde, her iki suç bakımından kurulu bir sendikanın bulunması gerektiği için sendika kavramı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde sendikal faaliyetler, sendikal hak ve özgürlükler ekseninde açıklanmış, üçüncü bölümde ise suç incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Employer and employee are the parties of the professional relationship who are in the need of each other and whose benefits are opposed to each other. In case of the lack of any state intervention in this relationship, it is often seen that the employers, as the stronger party, takes action solely in accordance of their own interests. For this reason, it is seen that employees have tended to struggle for their rights and in the course of time they have begun to carry out this struggle in an organized manner. Today, this struggle and its tools qualify legal value, and in case of being dysfunctional, it is foreseen that the government, the employer and the employee cannot coordinate the professional relationship effectively. At this point,“criminalities of prevention of using syndical rigths”, which is the outcome of the necessity of protecting these instruments and which is the topic of this study, was created within the Turkish Penal Law no. 5237 for the first time. In the first chapter of this thesis, the emphasis is on the concept of labour union, since an established labour union is needed for the emergence of both crime types. In the second chapter, union activities are explained with reference union rights and liberties. In the third chapter, the crime is analysed.