Ticari iş kavramı ve sonuçları
The concept of commercial affair and its results
  1. Tez No: 422332
  2. Yazar: ONUR ZORLUER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari iĢ, teselsül karinesi, tüketici iĢlemlerinde kefalet, anapara faizi, temerrüt faizi, bileĢik faiz, tüketiciye yönelik uygulamalarda faiz, Commercial affair, presumption of solidarity, surety at the consumer operations, principal interest, default interest, compound default, interest in consumer affairs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Ticari iş, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m.3 ve m.19'da düzenlenen kriterler üzerinden tespit edilebilen ve özel ticari hükümlerin uygulama alanını oluşturan, bir ticaret hukuku kavramıdır. Bir işin ticari iş olarak kabul edilmesini sağlayan kriterlerin nasıl işletilmesi gerektiğinin ortaya konması çalışmamızın esas konusu olup; beraberinde bir işin ticari iş olmasına bağlanan hukuki sonuçlardan olmak üzere ticari işlerde teselsül karinesi ve ticari işlerde faiz konuları da aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun müteselsil borçluluk ve faiz ile ilgili genel düzenlemeleri ele alınarak; ticari işlerde adi işlere nazaran farklılık arz eden noktalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Commercial affair is a notion of commercial law, which can be defined through the criteria provided by the Articles 3 and 19 of the Turkish Commercial Code no. 6102, and which sets forth the framework of the application of the special commercial provisions. The main subject of this work is to bring out how to exercise the criteria which conclude whether or not an affair can be identified a commercial affair. In addition, the consepts of presumption of solidarity and interest in commercial affairs were tackled, as they constitute legal consequences of the aforementioned identification. In this regard and in respect with the general provisions of Turkish Code of Obligations no. 6098 on joint indebtedness and interest, the specific topics which may present difference between commercial affairs and ordinary affairs were also emphasized.