FED'in para politikalarının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi
The effect of FED's monetary policies on the developing countries
  1. Tez No: 422334
  2. Yazar: NECİP DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fed, Para Politikaları, Finansal Sistem, Finansal Kriz, Gelişmekte Olan Ülke, Fed, Monetary Policies, Financial System, Financial Crisis, Developing Countries
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
1980'lerle birlikte finansal piyasaların serbestleşmesi, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru yoğun sermaye girişlerinin yaşanmasına neden olmuştur. Bu tarihten itibaren finansal sistemlerin birbirine entegre olmaya başlaması, bir ülkede yaşanan herhangi bir olumsuzluğun diğer ülkelerde yaşanma olasılığını arttırmıştır. Finansal krizler, 1990'lardan itibaren özellikle gelişmekte olan ülkeler için hem içsel hem de dışsal faktörlerin etkisiyle kaçınılmaz olmuştur. Bu noktada Amerika Merkez Bankası Fed'in para politikalarının küresel düzeyde etkileri ve krizler üzerindeki etkisinin incelenmesi önemli hale gelmiştir. Temel amacı Fed'in para politikalarının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisini araştırmak olan bu çalışmanın ilk bölümünde finansal sisteme, işlevlerine, sistemin hangi unsurları barındırdığına ve finansal krizlerin sistemdeki yerinin ne olduğuna değinilmiştir. Ayrıca Fed'in ortaya çıkması tarihsel bir perspektiften incelenerek finansal sistem içerisindeki yeri belirtilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde 1870'lerden günümüze kadar finansal sistemde yaşanan önemli gelişmeler gerek Amerika boyutunda gerekse de uluslararası boyutta tarihsel bir silsile içerisinde ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Fed'in para politikalarının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi araştırılmış, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan önemli finansal krizler ile 2008 Küresel Finansal Krizi, Fed'in para politikaları bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the 1980s, the liberalization of financial markets has been led to massive capital inflows to developing countries from the developed countries. The start of the financial system to be integrated together since that date, any negative developments in a country have increased the likelihood of experiencing another country. On the other hand, financial crises have been inevitable especially for developing countries under the influence of both internal and external factors since the 1990s. At this point, American Central Bank Fed's monetary policy has become important to examine its impacts on the financial crisis and on the global level. In the first part of this study which searches the effect of Fed' s monetary policies on the developing countries, the financial system, the system's functions, elements, the financial crisis and American Central Bank Fed have been mentioned. In addition, the emergence of the Fed has been examined from a historical perspective, its place in the financial system has been tried to be specified. Then, from 1870s until today important developments taking place in the financial system have been adressed in a historical series in America as well as on an international scale. In the last part of the study, the impact of the Fed's monetary policies on the developing countries has been investigated, major financial crises in developing countries and 2008 Global Financial Crisis have been evaluated in the context of Fed's monetary policy.