Otel işletmelerinde hizmet içi eğitim ve iş tatmini ilişkisi: Bakü'de 5 yıldızlı otel işletmelerine yönelik bir alan araştırması
The relationship between in-service training and job satisfaction in the hotel enterpri̇ses: A field study in five stars hotels in Baku
- Tez No: 422363
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIZILIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Eğitim, Otel İşletmeleri, İş Tatmini, In-service Training, Hotel Enterprises, Job Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüz koşullarında, dünyada neredeyse bütün sektörler üzerinde etkili olan küreselleşme olgusu turizm sektörüne de yön vermektedir. Turizm sektörünün hassas yapısı, sektör içindeki konaklama işletmelerini ağır rekabet koşullarına mahkum etmektedir. Bu ağır rekabet ortamında, konaklama işletmelerinin mevcut pazar payını koruyabilmesi ve yeni pazarlardan pay alabilmesi için üzerinde durmaları gereken en önemli nokta, insan kaynaklarının en verimli şekilde organize edilmesidir. İşletmelerin rekabet avantajını arttırmak amacıyla kendilerini sürekli yenileme ve eğitme ihtiyacı duydukları görülmektedir. Bu doğrultuda işletmeler tarafından başvurulan en önemli yöntem ise, her kademedeki çalışanları hizmet içi eğitime tabi tutmaktır. Hizmet içi eğitim, çalışanların bilgi ve becerilerini arttırarak yeniliklere uyum sağlamasını kolaylaştırmakta ve buna bağlı olarak işletmenin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, otel işletmelerinde çalışanlarının hizmetiçi eğitime bakış açılarını belirlemek ve bu eğitimlerin işgörenlerin genel iş tatminine ve iş tatminine bağlı olarak motivasyonlarına, örgütsel bağlılıklarına, performanslarına, kişisel gelişmelerine olan etkisini incelemek ve hangi değişkenlere göre farklılık gösterdiklerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, Azerbaycanın başkenti Bakü'nün Sabail Bölgesi'nde yer alan beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan toplam 168 kişi üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak da, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi, SPSS 22. paket programı kullanılarak yapılmıştır. Tezin birinci bölümünde, eğitim, otel işletmelerinde hizmet içi eğitim, hizmet içi eğitim yöntemleri; ikinci bölümünde iş tatmini, iş tatminini etkileyen faktörler ve iş tatmininin sonuçları; son bölümde ise, otel işletmelrinde gerçekleştirilen hizmet içi eğitim ile iş tatmini arasındakı ilişkiyi ölçmeye yönelik bir araştırmaya yer verilmiştir. Araştırma bölümünde de, hizmet içi eğitimin iş tatmini ve iş tatminine bağlı olarak işgörenlerin motivasyonu, örgüte bağlılıkları, performansları ve kişisel gelişimlerinde etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today the globalization in almost all sectors in the world also finds an impact to the tourism sector. Sensitive nature of the tourism industry to keep the business in the rank of business sectors meets the heavy competition. This competition in the hospitality business should stand on to get a share of the new market and to maintain its current market share is the most important point in the most efficient way of organizing human resources. To increase the competitive advantage of this business it's important to constantly renew the business and provide training. That is why the most important method which can be used by the company in providing of the training for the hotel employees at all levels. The increase of the qualification and skills of employees and the adaptation to innovations can be helpful to achieve the goals. The purpose of this research is to determine the perspectives in-service training of employees and the training of employees on motivation, depending on overall job satisfaction and organizational commitment, to examine the effect on performance and personal development. For this purpose I applied to the experience of 168 persons working in 5-star hotels located in the central region Sabayil of Baku city, Azerbaijan. As a research method there was used the survey technique. Analysis was performed using SPSS 22 software package program. The first part of the research includes the training, increase of the qualification in hotel business and methods of education; the second part is about the satisfaction of employees and factors which effect to the job satisfaction and the satisfaction by work results; the last part is about business relationship between service training in the hotel management and job satisfaction. As a result of the research there were determined that in-service training effects to the motivation of employees, the loyalty to the company, job performance which depends on job satisfaction.