Eine komparative analyse der werke Der Schimmelreiter von Theodor Storm und Hard Times von Charles Dickens unter der perspektive der historischen ereignisse in der übergangsphase zur moderne in deutschland und grossbritannien
Moderniteye geçiş sürecinde alman ve İngiliz edebiyatına Charles Dickens'in Hard Times ve Theodor Storum'un Der Schımmelreiter adlı eserleri örneğinde karşılaştırmalı bir bakış
- Tez No: 422365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM SUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Theodor Storm, Charles Dickens, Der Schimmelreiter, Zor Zamanlar, modernite, Almanya, İngiltere, karşılaştırma, realist roman, Theodor Storm, Charles Dickens, Der Schimmelreiter, Hard Times, Modernism, Germany, Great Britain, comparative, realistic novel
- Yıl: 2015
- Dil: Almanca
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, Alman yazar Theodor Storm ile çağdaşı Charles Dickens'ın birer romanını karşılaştırmalı olarak incelemeyi hedeflemektedir. Storm'un Der Schimmelreiter'i ile Dickens'ın Türkçeye Zor Zamanlar adıyla çevrilen romanı Hard Times, Avrupa edebiyatı açısından önemli bir dönemi temsil eden moderniteye geçişi yansıtır. Bu çalışmada, moderniteye geçişin söz konusu eserlerde nasıl ele alındığı ortaya konacaktır. Bu bağlamda Almanya ve İngiltere'de yaşanan toplumsal gelişmelerle birlikte realist romanın ortaya çıkışı ve gelişimi ele alınacaktır. Dolayısıyla çalışmanın ana eksenini, eserlerin ortaya çıktığı dönemde iki ülkedeki tarihsel gelişmeler oluşturmaktadır ve realist romanın ortaya çıkışı ortaya bu gelişmeler ışığında değerlendirilmektedir. Realist romanın özellikleri ayrıntılı biçimde ancak bu perspektiften ortaya serilmektedir. Buradaki amaç, söz konusu eserlerin, realist romanın niteliklerini ne derece yansıttığını karşılaştırmalı olarak ortaya koyabilmektir. Böyle bir karşılaştırma, aynı dönemde farklı kültürlerde eser vermiş iki yazarın realist romana yaklaşımlarını sergilemeyi olanaklı kılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims at the comparative analysis of two novels; Der Schimmelreiter written by Theodor Storm and Hard Times by Charles Dickens focusing on their way of reflecting the historical period of time they are referring to. Storms novel Der Schimmelreiter and Dickens' Hard Times both reflect the transition to Modernism, which is a significant period for the development of European literature. In this study there is an attempt to reveal how the two novelists deal with this period of time in their work. At the same time analyzing the social developments in Germany and Britain the development of the realistic novel and its impact on these two novels is intended to be the main focus of this study. As a consequence, one of the main purposes of the study is to investigate the historical events and their outcomes in both countries. In addition to this, the purpose is, to reveal the development and the rise of the realistic novel in the same period. The study aims at a detailed investigation of the literal devices of the realistic novel. This will enable to find out, how the two novels reveal the characteristics of the realistic novel. The analysis will help to define how two novelists who wrote during the same period interpreted realism and what the reasons behind are.