H. 750-900 (m. 1349-1495) tarihleri arasında yazılmış bazı kıraat kaynakları müellifleri ve içerik özetleri
Some writers of qiraat sources and abstracts of its contents between 750-900 h (1349-1495 ce)
  1. Tez No: 422381
  2. Yazar: HASAN KARĞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM BULADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, H. 7-8 yüzyıl, Müellifler, Eserler, Qira'at, H. 7-8 century, Writers of Qira'at, Writings of Qira'at
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hz. Peygamber, kendisine vahyedilen Kur'ân âyetlerini vahiy kâtiplerine kaydettirmiş, sahabe de üstün gayret göstererek Kur'ân'ın toplanması ve çoğaltılması aşamalarında yoğun çaba sarfetmişlerdir. Bu sistemli çalışma sayesinde Kur'ân-ı Kerim, ruhsat, kolaylık ve zenginliğin bir ifadesi olan kırâat farklılıklarıyla beraber günümüze kadar tahrif olunmadan ulaşmıştır. Bu çalışmada h. 750-900 (m. 1349-1495) yılları arasında, kırâat sahasında kaleme alınmış altı eser müellifleriyle beraber incelenmiştir. Bu araştırmada, önce her müellifin kısa biyografisi, ardından eserinin içerik özeti ortaya konulmuştur. Bu altı eser, müelliflerin vefat tarihlerine göre tasnife tabi tutulmuştur. İncelenen bu eserlerin metotları belirtilerek genel değerlendirmeler yapılmıştır. Son olarak bu 150 yıllık evrede, kaleme alınan altı eserin genel özellikleri, kırâat konularını ele alış tarzları, bu konuların eserdeki dağılımı ve hangi mevzuların ön planda tutulduğuna dair bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Prophet Muhammad (p.b.u.h.) dictated Qur'anic verses to scribes of revelation, and then the companions had remarkable effort to collect and share Qur'an. Therefore The Qur'an arrived to our time with different qira'at as an easiness and richness without any distortion. In this study some qira'at authors that lived between 750-900 H years, their works are examined shortly. Thus, six qira'at authors are selected with their books. First a short biography for each author is given, and then summary of their works has been revealed. The six works are examined in chronological method. Classification in the study is based on the date of death for all authors. Essentially, methods in this works are indicated, and works are reviewed in general. Finally, in this 150-year stage, the six works about qira'at are investigated in generally. Also we took cognizance of way of understanding for qira'at matters in this works. Thus we try to understand general characteristics of the qira'at works, analyzation of qira'at matters and their important matters.