Gürcistan'ın yeni jeopolitiği
The new geopolitics of Georgia
  1. Tez No: 422387
  2. Yazar: CEM KÜÇÜKALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Gürcistan, Karadeniz, Rusya Federasyonu, ABD, NATO, jeopolitik, Caucasus, Georgia, Blacksea, Russian Federation, USA, NATO, geopolitics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tezde, Gürcistan'ın yeni jeopolitiği, yerel, bölgesel ve küresel güçlerle olan ilişkileri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışma, Gürcistan'ın stratejik konumu sayesinde enerji güvenliği ve transferi bağlamında anahtar bir ülke olma potansiyeline sahip olduğunu savunmaktadır. Batının temel problemi, enerjinin transferinde Rusya Federasyonu'na olan bağımlılığını azaltmaktır. Gürcistan, Kafkasya'nın denize açılan tek kapısıdır. Dolayısı ile Gürcistan bu problemin çözümünde kritik bir role sahiptir. Gürcistan'ın kontrolü demek, tüm Kafkasya'nın ve Orta Asya'nın ticari akışını ve kaynak gelirlerini kontrol etmek demektir. Bu yüzden, enerjiye hâkim olma yarışında bölgesel ve küresel güçleri sahnede görmek hiçte şaşırtıcı değildir. 2008 Ağustos'u aktörlerinin aynı fakat bu kez alanın Gürcistan olduğu yeni bir soğuk savaşın başlangıcı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the new geopolitics of Georgia is studied within the frame of its relations with local, regional and global powers. The thesis argues that Georgia, with its strategic location, has a potential of being a key country in terms of energy security and transfer. The main problem of the West is to lessen its dependency on Russian Federation, at least in energy transferring. Georgia is the only outlet of the landlocked Caspian region to open seas. Thus, Georgia owns a critical role in solving West's problem. Control of Georgia means the control of the flow of trade and venues of sources for all of the Caucasus and Central Asia. That's why, in the race of controlling energy, it is not surprising to see the global and regional powers on stage. August 2008 can be considered as the beginning of a new cold war whose actors are the same but this time whose field is Georgia.