Mısır'da Müslüman Kardeşler Cemiyeti dünü, bugünü ve yarını
The past, present, and future of Muslim Brotherhood
  1. Tez No: 422388
  2. Yazar: AHMET YAMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Müslüman Kardeşler, İhvan, Arap Baharı, Ortadoğu, Demokrasi, Muhammed Mursi, Sisi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada, Arap dünyasının en etkili hareketi olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler Cemiyeti (İhvan-ı Müslimin) ele alınmaktadır. 1928 yılında Hasan el-Benna tarafından kurulan cemiyet kısa süre içinde Mısır'da büyük kitlelere ulaşmış ve hayatın her alanında etkin bir konuma kavuşmuştur. Arap Baharı ile birlikte de Müslüman Kardeşler Hareketi, Mısır'da iktidara sahip olmuş, ancak bir yıllık iktidarın ardından demokratik olmayan yöntemlerle bu güç elinden alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Mısır'da kurulan bu hareketin ortaya çıkış süreci ile bu sürece etki eden faktörler, kurucu el-Benna'nın rolü, siyasi, ekonomik ve sosyal hayata etkileri ve kuruluş ideolojisi irdelenmiştir. Bununla birlikte kuruluşundan itibaren hareketin Mısır siyasi hayatındaki yeri ve geçirdiği evreler anlatılmıştır. Günümüzde Müslüman Kardeşler Cemiyeti'nin incelendiği ikince bölümde ise, Arap Baharı sürecinde hareketin iktidara gelişi, yaptıkları ve neden darbe ile iktidardan indirildiği anlatılarak Mısır ve Müslüman Kardeşler Cemiyeti'nin yakın tarihine ışık tutmaya çalışılmıştır. Ayrıca çalışma içerisinde darbe sonrası Mısır'da yer bulmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ise Arap Dünyasının en yüksek entelektüel birikiminin bulunduğu Mısır ve cemiyetin geleceği, jeopolitik konum, doğal kaynaklar ve gençlerin geleceğe bakışı konu başlıklarında anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Muslim Brotherhood, which is considered as the most effective movement in Arab world, is studied. The organisation, which was founded in 1928 by Hassan al-Banna, was able to reach large massess and gained an effective position in every field of life. With the Arab Spring, Muslim Brotherhood Movement came into power, but in a year it was deprived of the government by undemocratic methods. In the first chapter of the study, the rising process of this movement which was founded in Egypt and the factors that effected the process, the role of the founder al-Banna, its effects on politics and social life and its foundation ideology are examined. Moreover, the place of the Movement in Egypt's political life and its development process since its foundation are examined. In the second chapter where Muslim Brotherhood today is studied, the Movement's coming into power in Arab Spring era, its practices, and the reason why it was overthrowhn are examined to clarify its recent history. In addition, the chapter includes Egypt after the coup. In the last chapter of the study, the future of Egypt, holding the richest intellectual accumulation of Arab world, and the future of the organisation are studied under the titles, geopolitical position, naturel recources, and the way youth look future. Key Words : Egypt, Muslim Brotherhood, İkhwan, Arab Spring, Middle East,Democracy, Mohamed Morsi, Sisi