Çokuluslu işletmelerde yerel pazarlama stratejileri ve marka yönetimi ilişkisi
The relationship between brand management and local marketting strategies in multinational corporations
- Tez No: 422391
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çokuluslu işletme, pazarlama stratejileri, yerel pazarlama, marka, marka yönetimi, Multinational corporation, marketing strategies, local marketing, brand, brand management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çokuluslu işletmelerin başarıları, bu işletmelerin faaliyet yapısının incelenmesini gerekli kılmış ve bu yöndeki çalışmaların sayısını artırmıştır. Bu çalışmanın amacı çokuluslu işletmelerdeki yerel pazarlama stratejileri ile marka yönetimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmada literatür taraması yönteminin yanında anket uygulanmış olup çalışmanın yöntemi oluşturulmuştur. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen sonuçlar çokuluslu işletmelerin yerel pazarlama stratejilerini müşteri odaklı bir şekilde geliştirerek başarıya ulaştığını göstermiştir. Yine çokuluslu işletmelerin marka yönetimi birimlerinin sürekli olarak gelişme ve yenilikçilik odağında faaliyet gösterdiği, çalışmanın sonuçları arasında yer almaktadır. Ayrıca çokuluslu bir işletmenin başarılı olmasında pazarlama stratejileri ve marka yönetimi kapsamında yer alan girişimlerin bütünleşik bir şekilde uygulanıyor olmasının belirleyici olduğu, çalışmanın sonuçlarından bir diğeridir. Çalışma kapsamında sadece İstanbul ili ve çevre illerdeki çokuluslu işletmelerde araştırma yapılması, bu çalışmanın sınırlılığı olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The success of the multinational corporations in the market necessitates researching their activity types and by this reason the academically researches have been increased. The goal of this study is to determine the relationship between the local marketing strategies and the brand management in the multinational corporations. The study contains a literature review and a questionnaire has been applied to set the methodology. The results of the survey showed that the multinational corporations focus on the customers' requests in local marketing and this helps them to be successful. Another result of the study showed that the multinational corporations' brand management departments are always trying to be innovator. The results also showed that these companies think and act about the brand marketing and the local marketing strategies integrated. The limitation of this study is the study only contains the multinational corporations in Istanbul.