11 Eylül saldırıları ve Afganistan müdahalesi
September 11 attacks and i̇ntervention of Afghani̇stan
  1. Tez No: 422411
  2. Yazar: SHAHABUDDİN OZTURK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, El Kaide, 11 Eylül, ABD, Ortadoğu, Afghanistan, Al Qaeda, September 11 Terrorist Attacks, ABD, The Middle east
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Eski adı“Aryena”şimdiki adı“Afganistan”olan bölge bulunduğu stratejik ve jeopolitik konumu gereği süper güçlerin ilgi ve etki alanı içinde olmuştur. Afganistan Güney Asya'nın giriş kapısıdır. Şair Muhammed İkbal'in ifadesiyle Asya'nın Kalbi'dir. Afganistan Ortadoğu Petrol Bölgesi ile Hint Okyanusu'nun denetimi açısından stratejik bir konumdadır. Bu konumundan dolayı Sovyetler Birliği sıcak denizlere inme politikası ile 1979-1989 yıllan arasında Afganistan bataklığına saplanarak, bu ülkeyi harabeye çevirdikten sonra Cenevre Antlaşması ile ülke topraklarından çekilmiştir. Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD'in değişen dünya konjonktüründe, 11 Eylül saldırılarından sonra terörizme karşı savaş iddiası ile meşru müdafaa hakkına dayanarak Afganistan müdahalesini gerçekleştirmesinin, bundan sonraki süreçte terörist örgütlere ve terörizme destek verdiğini iddia ettiği her devlet egemenliğine müdahale yolunu açmıştır.
Özet (Çeviri)
The district, which was named Aryena previously and which is named Afghanistan nowadays, attracts the interest of superpowers due to its strategic and jeopolitic position. Afghanistan is the entrance of the south Asia. As poet Mohammad Îkbal said, Afghanistan is the heart of the Asia. Afghanistan is at a strategic place in terms of controlling Middle East Petroleum Area and Indian Ocean. Because of this strategic location, Russia attacked and failed between 1979-1989 and as a result it left the country after signing Geneva Deal. As a result,following the period of Cold War, USA intervened the countries on the excuse of self-defense right and those countries's helping terrorism after the attack in 11 th of September.