ABD'nin Afganistan müdahalesi ve Taliban
The US intervention to Afghanistan and Taliban
- Tez No: 764636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIGÜL SARIKAMIŞ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Afganistan, Doha Anlaşması, NATO, UGYK, Taliban, 11 Eylül 2001, United States, Afghanistan, Doha Agreement, NATO, ISAF, Taliban, 11 September 2001
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında ABD ve uluslararası ortaklarının Afganistan ve Taliban'a yönelik politikalarını ele alarak, 2001-2021 yılları arasında ABD'nin Afganistan müdahalesinin nedenlerini ve sonuçlarını incelemektir. ABD'nin 20 yıllık Afganistan müdahalesinde terörizmle ve Taliban'la mücadele etmeyi amaçlamıştır. Bu dönemde ABD ve müttefikleri Taliban'a karşı başarılı olamamış ve Amerikan müdahalesi uzun vadede Taliban'ın tekrar güçlenerek iktidara gelmesine yol açmıştır. Bush yönetimi Düşman Odaklı yaklaşımıyla terörle mücadeleye öncelik vermiş ve tek taraflı bir politika izlemiştir. 2009 yılında görevi devralan Başkan Obama ise Afganistan'da terörle doğrudan mücadele etmek yerine dolaylı bir şekilde, aşırıcılık ve radikalizme karşı mücadeleye öncelik vermiş ve istikrarın sağlanması için isyancı güçler ile uzlaşmaya çalışmıştır. Trump yönetimi ise Obama'nın kullandığı yumuşak güç yaklaşımı yerine barış odaklı bir politika izlemiş ve Ocak 2020'de Afganistan'da barış getirmek için Taliban ile Doha Anlaşması'nı imzalamıştır. 2021 yılında Biden ABD Afganistan'dan tamamen çekilme kararı alarak, Afganistan'da 20 yıllık ABD müdahalesine son vermiştir.15 Ağustos 2021'de iktidara gelen Taliban ile Afganistan İslami Cumhuriyeti yerine Taliban Afganistan İslami Emirliği kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the causes and outcomes of the US's intervention to Afghanistan from 2001 to 2021 by looking at the policies of the US and its international partners towards Afghanistan and the Taliban after the 9/11 attacks. The US aimed at combating terrorism and the Taliban regime during its intervention in Afghanistan. However, The US and its allies policies failed against the Taliban and the US intervention led to the empowerment of the Taliban in the long run. While the Bush administration pursued a unilateral suppression strategy in Afghanistan, President Obama gave priority to combating extreme violence and radicalism and implemented reconciliation strategy. The Trump administration focused on the peace process and signed the Doha Agreement with the Taliban in January 2020 to put an end to the war in Afghanistan. Biden administration decided to withdraw all its military forces from Afghanistan and ended the twenty-year intervention. Consequently, the Taliban came into power and replaced the Islamic Republic of Afghanistan with the Taliban's Islamic Emirate of Afghanistan.