11 Eylül saldırıları sonrası ABD dış politikasında Ortadoğu ve Türkiye-ABD ilişkileri
U. S. foreign policy after september 11 attacks in the Middle East and Turkey-US relations
- Tez No: 309077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAVUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, ABD, Ortadoğu, Türk-Amerikan İlişkileri, Terrorism, U. S, Middle East, Turkey-U. S. Relations
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
11 Eylül 2001 tarihinde ABD güne büyük bir terör saldırısıyla başlamıştır. Dört yolcu uçağı teröristlerce kaçırılıp, adeta bir füze gibi kullanılarak Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon vurulmuştur. Bu saldırlar sonrasında Bush yönetiminin dünyaya ve özellikle de Ortadoğu'ya bakışı önemli oranda değişmiştir. Bu çerçevede ABD yeni bir güvenlik stratejisi oluşturmuş ve ?Teröre karşı savaş? başlatılmıştır.Bush yönetimi ABD için en büyük tehdidin Ortadoğu'dan geldiğini ileri sürerek bölgeye yönelik yeni politikalar belirlemiştir. Bu politikalar çerçevesinde önce El-Kaide'yi barındırdığına inandığı Taliban rejimini yok etmek için Afganistan'a girilmiş, ardından kitle imha silahlarına sahip olduğu gerekçesiyle Irak işgal edilmiştir.Çalışmada, önce kısaca Ortadoğu bölgesinin siyasi tarihi, 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD'nin Afganistan müdahalesi ile başlayan ve Irak işgali ile ivme kazanan Ortadoğu'da Amerikan müdahaleciliği ve bunun doğurduğu sonuçlar ele alınacaktır. Ayrıca bu politikaların Türkiye üzerindeki etkilerine, ABD ve Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik dış politikaları bağlamında Türkiye-ABD ilişkilerine değinilecektir.
Özet (Çeviri)
At the date 11 September 2001, United States began the day with the terrorist attacks on herself. World Trade Center and the Pentagon were hit by four passenger planes that are almost used as a missile by the terrorists. This is the time that the wiev of Bush Government to the World and especially to the Middle East has changed significantly. In this context, the United States created a new security strategy and the“war on terror”was initiated.Bush Government believed that the biggest threat for the United States came from the Middle East and they have set new policies for the region. Within this framework of American policy, first, being was declared on Afghanistan in order to destroy the Taliban regime that is believed to sheltening the al-Qaeda bases and then, Iraq has been invaded on the grounds that they have had the weapons of mass destruction.In this study, starting with US intervention in Afghanistan and gaining momentum with the invasion of Iraq the American intervention in the Middle East after 11 September 2001 and also its consequences will be discussed. Finally, the effects of these policies on Turkey and the Turkey-US relations within the context of U.S. and Turkey's foreign policies towards the Middle East, will be discussed.