2011 Genel Seçimlerinin gazete karikatürlerine yansıması: Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, Radikal, Zaman ve Yeni Şafak örnekleri
Reflections to editorial cartoon of the 2011 General Elections: Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, Radikal, Zaman and Yeni Şafak examples
- Tez No: 422423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 2011 Genel Seçimleri, siyasi karikatür, gazete karikatürcülüğü, göstergebilim, 2011 General Elections, political cartoons, newspaper cartoon art, semiotics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bir mizah türü olan karikatür, uyaran, eleştiren, toplumdaki çelişkileri yakalayan ve bu sayede güldürürken düşündüren bir sanattır. Gazetelerde düzenli olarak yer alan, karikatürün bir dalı olan siyasi karikatür ise siyasi, sosyal ve kamuoyunu ilgilendiren konularda çizilir. Yöneten ile yönetilen arasındaki ilişkiyi sorgulayan, yeri geldiğinde ülkeyi yönetenleri acımasızca eleştiren siyasi karikatür, gazetelerin haber verme özelliği ile aynı amacı taşıdığından, bugün gazetelerin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, seçim döneminde yayımlanan siyasi karikatürlerin, farklı çizgilerde yer alan gazetelerin siyasi ve toplumsal açıdan kamuoyunu nasıl bilgilendirdiklerini ideolojik duruşlarıyla birlikte incelemektir. 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesindeki 30 günlük süreçte çıkan (Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, Radikal, Zaman ve Yeni Şafak) gazetelerde yer alan karikatürler üzerinde göstergebilimsel çözümleme metodu uygulanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, karikatürlerde iktidar ve muhalefet arasındaki rekabete, partilerin söylemlerine yer verildiği görülmüş, bu dönemde sadece siyasi karikatürlerin çizildiği ve çizilen karikatürlerin gazetenin ideolojisi ile doğru orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Which is a kind of cartoon humor, stimulus, criticizes, it is an art that captures the contradictions of society and thus suggesting hilarious. Located in the newspapers regularly, which is a branch of the cartoon, political cartoon, drawn in social and matters concerning the public. The relation between the ruler and the ruled questioning, when appropriate, the political cartoon critical severely ruled the country, it has the same goal with the ability to inform the newspaper has become an integral part of the newspaper today. The purpose of this study, published political cartoons during the electoral period, it is to investigate with how they inform the public of the political and ideological stance of socially situated newspapers in different lines. 12 June 2011 General Elections of the 30 day period before (Milliyet, Sabah, Cumhuriyet, Radikal, Zaman and Yeni Safak) semiotic analysis method was applied to the field of cartoons in newspapers. According to the findings from this study, the competition between the cartoon in the government and the opposition, which included the statements of the parties, have been shown to be drawn only political cartoons during this period and drawn caricatures of the conclusion that the newspaper is in direct proportion to the ideology has been reached.