Küresel diplomasi: Prexenos'tan dijital diplomasiye
Global diplomacy: From prexenos to digital diplomacy
  1. Tez No: 422438
  2. Yazar: BETÜL ÇATAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF BEHİÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Diplomasi, Dijital Diplomasi, Küreselleşme
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dış politikanın yürütme aracı olan diplomasi, ilk çağlardan günümüze gelinceye kadar büyük bir değişime uğramıştır. Küreselleşmeyle birlikte iletişim alanında meydana gelen değişimler, diplomasi alanında önemli etkilere neden olmuştur. Bu çalışmada küreselleşmenin diplomasiye yansıması kapsamında, dış politikanın şekillenmesinde hayati öneme sahip karar alıcılar üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Küreselleşmeyle gelen değişimin; diplomatik kurumlara nasıl yansıdığı incelenmeye çalışılmıştır. Küreselleşen dünyada diplomasi uygulamaların getirdiği eskiye yönelik toplumsal kayıplar ele alınmıştır. Bu çalışma konusunun derin araştırmalara ihtiyaç duyduğu ve henüz bakir bir alan olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Diplomacy which is a means in pursuing of the foreign policy has been greatly changed since the ancient times. The changes happened in the field of communication at the same time with the globalization have caused important effects on diplomacy. In this study, the effects of globalization on policy makers that have great importance in the shaping of foreign policy have been dwelled on from the reflection of globalization perspective on foreign policy. How the change coming with the globalization has reflected on the diplomatic institutions is studied. The deadweight losses that happened in the past as the result of diplomatic acts within the globalizing world have been mentioned. It is determined that the objective of this study needs to be researched deeply, and it is still a virgin area. Keyword: Foreign Policy, Diplomacy, Digital Diplomacy, Globalization