Akıllı cep telefonları kullanım örüntüleri: Üsküdar örneği
Usage patterns of smart phones: The Uskudar sample
- Tez No: 422460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim teknolojileri, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, akıllı cep telefonları, Communication technologies, gratification and usage approach, smart phones
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Teknolojik gelişmeler insan hayatına her geçen gün farklı bir yenilik getirmektedir. Bu yenilikler iletişim teknolojilerinde de kendini göstermektedir. Akıllı cep telefonu olarak da adlandırılan telefonlar bunlardan biridir. Bünyesinde bulundurduğu birçok farklı özellik ile hayatımızı kolaylaştıran ve vazgeçilmezlerimiz arasında yer alan bu teknolojik ürünlerden uzak kalmak günümüzde neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu çalışmada, farklı yaş, cinsiyet, meslek grubu ve gelir düzeyine sahip akıllı cep telefonu kullanıcısının bu ürünleri kullanım alışkanlıkları, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı temel alınarak Üsküdar örneği özelinde ortaya koymak amaçlanmıştır. Amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen 500 denek ile gerçekleştirilen araştırmaya ait veriler, frekans analizi, ki-kare testi ve bağımsız örneklem t testi kullanılarak yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, katılımcılar akıllı cep telefonlarını en çok internete bağlanmak ve arama yapmak için kullanmaktadır. Katılımcıların akıllı cep telefonu kullanım nedenlerinin başında ise çevrelerinde olup bitenler hakkında kolayca bilgi sahibi olmaları ve fonksiyonları sayesinde birçok araca ulaşabilmeleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological developments bring a different innovation to human life every day. These innovations show themselves in communication technologies too. The phones named android mobile phones are one of them. Today, it becomes almost impossible to be away from these technological devices which is indispensable and make our life easier with their lots of different functions. In this study it is aimed to state the Üsküdar example by basing on usage habits, usage and gratification approach of smart phone users who are in diffrent age, gender, occupational group and income level. The data which belongs to the research done with 500 subjects chosen by using purposive sample method is tried to be interpreted by using frequencies analysis, Chi-square test, independent sample t test. According to the findings, the participants use their smart phones mostly to get into internet and to search. One of the main reason why the participants use their smart phones is that they can learn easily what is happening around them and they can reach a lot of tools thanks to phones'functions