Âşık Aslan Uslu'nun hayatı sanatı ve şiirlerinin incelenmesi
Âşık Aslan Uslu; His life, art and the analyzing of his poems
- Tez No: 422459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ozan, Âşık, Âşıklık Geleneği, Aslan Uslu, Performans Kuramı, Poet, Minstrel, The Tradition of Minstrelsy, Aslan Uslu, Performance Theory
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Âşık edebiyatı, kendine kaynaklık eden ozan-baksı geleneğinin asırlar içerisinde, farklı kültür dairelerinin ve coğrafyaların etkisiyle değişimlere uğrayarak günümüze ulaşan; günümüzde de halkın duygu-düşüncelerini yansıtmak, sanatsal ihtiyaçlarını karşılamak gibi fonksiyonlarla varlığını devam ettiren âşıklık geleneğinin edebiyatıdır. Asırlar boyunca, kültürün taşıyıcılığını ve kuşaklara aktarımını üstlenen bu geleneğin temsilcilerinin birçoğu, hakkında yazılı bir kaynak bulunmaması sonucu sesini çağların ötesine duyuramamıştır. Biz bu çalışmada geleneğin günümüz temsilcilerinden olan Âşık Aslan Uslu'yu tanıtmayı ve kültürün korunmasına katkı sağlamayı amaç edindik. İncelememizde Âşık Aslan Uslu'nun hayatı ve sanatı ele alınıp, şiirlerin bütünü klasik yöntemle incelenmiştir. Daha sonra bazı şiirler Performans Kuramı'na göre incelenmiştir. Uslu'nun hayatı ele alınırken geniş bir çerçeve çizilmiş, gelenek konusundaki düşünceleri aktarılırken doğrudan kendi ifadelerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The literature of minstrel is the literature of the tradition of minstrelsy which arrives today varied with the effects of different cultural circles and geographies from the source of the ozan-baksı tradition in centuries, and today it resumes its existence with the functions like reflecting the emotions and thoughts of the public and satisfying the artistic needs. During the centuries, most of the representatives of this tradition, which was responsible for carrying culture and transferring to generations, could not announce their voice to the further of the periods with the result of no written sources. In this study, we aimed to contribute to protect the culture and introduce the Minstrel Aslan Uslu, who is one of the modern representatives. In our examination, the Minstrel Aslan Uslu's life and art are handled, and all of his poems are analyzed in classical ways. Later, some of the poems are analyzed according to the Performance Theory. A large frame is drawn while dealing up the life of Uslu, and benefitted from his own explanations while transferring his thoughts about this tradition.