Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencilerinin akıllı telefon kullanım amacının ve değiştirme sıklığının belirleyicileri
The determinants of usage and changing frecuency of smartphone among the students of Bilecik Şeyh Edebali University
- Tez No: 552712
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE YALÇINKAYA KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, akıllı telefon, akıllı telefon kullanım amacı, anket, Universty students, Smart phone, Usage purpose of smart phone, surve
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Günümüzde, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte cep telefonu kullananların sayısı sürekli artmaktadır. Mobil iletişim aracı olan cep telefonları, iletişim teknolojisindeki en önemli gelişmelerden birisi olarak iletişimi kolaylaştırmakta ve fiziki mesafeleri ortadan kaldırmaktadır. Taşıdıkları özellikler bakımından cep telefonları arasında en yüksek talebi akıllı cep telefonları görmektedir. Cep telefonları önceleri iletişim kurmak amacıyla kullanılırken, bilgisayar teknolojisinin ürünü olan cep bilgisayarlarının (PDA) özelliklerinin de eklenmesiyle artık internet, eğlence, kültür, paylaşım, GPS (Navigasyon), sosyal medya, yazışma gibi birçok amaçla da kullanılmaya başlanmıştır. Akıllı telefonlara olan ilgi ve talep eklenen yeni özelliklerin de etkisiyle sürekli artmaktadır. Teknolojiye ve değişime ilgisi ve adaptasyonu yüksek olan üniversite öğrencileri bu talebin önemli bir parçasıdır. Akıllı telefon gibi çok fonksiyonlu işlevsel araçların kullanımı, teknolojik gelişme ile birlikte üniversite öğrencileri arasında hızla artmaktadır. Bu bakış açısından yola çıkarak, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde okuyan öğrencilerin akıllı telefon kullanım amacının ve değiştirme sıklığının belirleyicileri üniversite sahasında yapılan anket çalışmalarıyla ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
The number of cell phone users gradually increases along with technological progress nowadays. Cell phone technology succeeding computer technology arises as the most improving mobile communication form among the communication technologies. Cell phone by clearing off physical distances in the world has made communication easy and it has been one of the most important progresses in the communication technology. Among cell phones, the highest demand is towards smart phones with respect to features possessed. Cell phone used for communication purpose at the beginning has been started to be used for great number of purposes with the attachment of features of PDAs to cell phones, such as entertainment, culture, GPS, social accounts, internet, sharing, writing etc.. Besides communication, the demand for cell phones rises day by day based on innovations and diversities brought by cell phone. The increase in the demand of cell phone is quite higher among university students who quickly adapt innovations and diversities. As technology progress, university students increase their usages and demands for devices having higher functionality like cell phone. From this point of view, this study will reveal the determinants of intended purposes and changing frequency of cell phone among the students of Bilecik Seyh Edebali University by conducting a survey to relevant students.