Şanlıurfa ve Konya illerinin inanç turizmi potansiyelleri ve halkın inanç turizmine bakışı açısından iki ilin karşılaştırılması
Sanliurfa and Konya countres religious tourism potantials and the comparison of the two countries i̇n terms of the public's religious tourism overview
  1. Tez No: 422468
  2. Yazar: LEVENT SELMAN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, Konya, Turizm, İnanç, İnanç Turizmi, Turizm Çeşitleri, Sanliurfa, Konya, Tourism, Belief, Religious Tourism, Types of Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Şanlıurfa'da ve Konya'da inanç turizmini konu edinen bu tez çalışması ülke turizmine önemli katkılar sağlayacak olan inanç turizmin değerlerini yansıtmak, Şanlıurfa ve Konya illerinin sahip olduğu inanç turizm değerlerini tanıtmak ve değerlendirilmesini sağlamayı hedeflemiştir. Araştırmanın dayandığı kavramsal temelleri ortaya koymak için öncelikle turizm ve inanç turizmi konularında literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra Şanlıurfa ve Konya ilinin tarihi ve kültürel boyutları ele alınarak turizm sektöründe ne kadar etkili olduklarına değinilmiştir. Şanlıurfa ve Konya ilinin sahip olduğu önemli inanç turizm varlıkları hakkında detaylı literatür taraması sonucu elde edilen veriler ışığında inanç turizm potansiyelleri hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin son bölümünde Şanlıurfa ve Konya halkına inanç turizmine bakış açılarını ölçmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. İnanç turizm destinasyonlarını barındıran iki şehire gelen turistlerinde aynı şekilde düşüncelerini ölçmek amacıyla anket çalışması yapılarak çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, her iki şehir halkının ortak görüşü turizm sayesinde ekonominin canlanacağı, istihdamın artacağı ve şehrin rekabetçi bir konuma ulaşacağı yönündedir. Şanlıurfa ve Konya'ya gelen turistler ise, alt ve üst yapı çalışmalarının daha özverili yapılması kaydı ile daha çok ziyaretçinin bölgeyi ziyaret edeceği yönündedir. Bu duruma ek olarak halkın ziyaretçiler üzerinde ki tutum ve davranışlarında olumlu yönde önemli değişiklikler söz konusu olursa ziyaretçiler daha mutlu ayrılacak ve çevresine gezilmesi gereken destinasyon olarak Şanlıurfa ve Konya'yı göstereceklerdir.
Özet (Çeviri)
The thesis study that mentions about religious tourism in Konya and Sanlıurfa, aims to represent values of religious tourism which contributes important things to country's tourism and to introduce values of religious tourism in Konya and Sanlıurfa. İn addition to, it aims to evaluate these values. Firstly, a literature review has been made about departments of tourism and religious tourism for revealing cognitive foundations that is based on research. After that, it is mentioned about How Sanliurfa and Konya are effective in tourism industry with the help of history and cultural dimensions. As a result of detailed literature review about important values of tourism in the light of data. In the last part of thesis, With the purpose of evaluating people's viewpoints in Konya and Sanlıurfa, survey study has been made. İn the same way; a survey study has been made and commented to evaluate the ideas of tourists who come in these two cities that keep destinations of religious tourism. According to the results of the survey of public opinion in both cities people will revive the economy through tourism, to increase employment and to reach a competitive position in the direction of the city. The tourists from Sanliurfa and Konya, with lower and upper structure of selfless work done record is that more visitors will visit the region. In this case a significant positive changes in people's attitudes and behavior of visitors on additional visitors will leave happier if concerned and Sanliurfa as a destination to be visited and will show around Konya.