Müdahaleci akımlar bağlamında Atatürk Dönemi sanayileşme politikaları
Industrialization policies in Atatürk Period on the basis of interventionist economics
- Tez No: 422478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUCUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: SanayileĢme Politikaları, Keynesyen Ġktisat, Müdahalecilik, Industrialization Policies, Keynesian Economics, Interventionism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tarihsel süreçte devlet ve ekonomi ilişkisi en çok tartışılan iktisadi konulardan biri olmuştur. Klasik yaklaşımlar devletin ekonomik faaliyetlerdeki etkinliğinin sınırlandırılmasını ve serbest piyasa ekonomisinin güçlendirilmesini savunurken, müdahaleci yaklaşımlar devletin ekonomiye müdahalesinin gerekli olduğunu ileri sürmüşlerdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde, sanayileşme politikaları belirlenirken hem ülke içi koşullar hem de dünyadaki iktisadi akımlar önemli rol oynamıştır. Bu çalışmada, 1923-1939 yılları arasında Türkiye'de uygulanan sanayileşme politikaları, müdahaleci akımlar bağlamında değerlendirilmiştir. Özel sektörün yetersizliğinden ötürü devlet eliyle sanayileşmenin gerçekleştirildiği söz konusu dönemde dünyadaki farklı uygulamaların etkisi görülmüştür. Sanayileşmeye yönelik ülkedeki uygulamalar, Keynesyen İktisat, Sosyalizm ve Milliyetçi yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda; Türkiye'nin kuruluş dönemlerinde uygulanan sanayileşme politikaları, devlet müdahalesini ön planda tutsa da herhangi bir sistemin olduğu gibi benimsenmediği, ülke içi koşullar nedeniyle her sistemin belirli taraflarının uyarlandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship of state and economy is one of the most discussed issues in historical period. Classical approach support the market economy and economically restricted state, while interventionist approaches state that it is necessary the state intervention. In the period of foundation of Turkish Republic, both the circumstances in the country and the economic trends in the world were affected in determining the industrialization policies. In this study, Turkish industrialization policies in the period of 1923 and 1939 are evaluated on the basis of interventionist stream. The period that the industrialization process is realized by the state since the inefficiency of private sector, it is seen the effect of different policy implementation in the world. The implementations about industrialization in Turkey are interpreted on the basis of Keynesian Economic Model, Socialism and National approaches. As a result of the comparisons, it is seen that although the industrialization policies implemented in the period of foundation in Turkey keep at the forefront the state intervention, any system was not adopted as well. Because of the circumstances in the country, just the specific parts of the all systems were adopted in Turkey.