66-72 aylık çocukların yazı farkındalığı ve yazmaya hazırlık becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The analysi̇s of 66-72 months old chi̇ldren' wri̇ti̇ng awareness and prepati̇on ski̇lls for wri̇ti̇ng i̇n terms of vari̇ous vari̇ables
  1. Tez No: 422477
  2. Yazar: DURSUN BADEMCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVLET ALAKOÇ PİRPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okuma Yazmaya Hazırlık, Yazı Farkındalığı, Yazmaya Hazırlık, Preschool Education, Preparation for Reading and Writing, Writing Awareness, Preparation for Writing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı, 66-72 aylık çocukların yazı farkındalıklarını ve yazmaya hazırlık becerilerini çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Bu değişkenler; okul öncesi eğitim alma, cinsiyetleri, doğum sırası, annenin eğitim durumu, babanın eğitim durumu, annenin çalışma durumu ve babanın mesleği şeklindedir. Araştırmanın evrenini Bingöl il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki resmi ve özel ilkokulların birinci sınıflarına devam eden 66-72 aylık çocuklar oluşturmuştur. Bu ilkokulların birinci sınıflarına 2014-2015 eğitim-öğretim yılında devam eden çocuklar arasından tesadüfî eleman örnekleme yöntemi ile seçilen 311 çocuk araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Şimşek ve Alisinanoğlu (2011) tarafından geliştirilmiş 'Kişisel Bilgi Formu', 'Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Yazmaya Hazırlık Becerilerini Değerlendirme Kontrol Listesi' ve 'Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Yazı Farkındalığını Değerlendirme Kontrol Listesi' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. 66-72 aylık çocukların yazı farkındalığı ve yazmaya hazırlık becerilerinin çocukların okul öncesi eğitim alma, cinsiyet ve anne çalışma durumu değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı, t testi; doğum sırası, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, baba meslek değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığı ise, tek yönlü varyans analizi tekniği ile belirlenmiştir. Varyans analizi sonucunda ortaya çıkan anlamlılık düzeyinde, grupların belirlenmesinde, ortaya çıkan bu farklılığın hangi grubun lehine olduğunu saptamak amacıyla 'Tukey Testi' uygulanmıştır. 66-72 aylık çocukların yazı farkındalıkları ile yazmaya hazırlık becerileri arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek amacıyla ise 'Pearson Korelâsyon Katsayısı Testi" kullanılmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre 66-72 aylık çocukların yazı farkındalıklarının; okul öncesi eğitim alma, anne-baba eğitim durumu, annenin çalışma durumu ve baba mesleği değişkenleri açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı, doğum sırası ve cinsiyet değişkenleri açısından ise, anlamlı düzeyde bir farklılaşma olmadığı saptanmıştır. 66-72 aylık çocukların yazmaya hazırlık becerileri açısından ise; okul öncesi eğitim alma, anne-baba eğitim durumu, annenin çalışma durumu ve baba mesleği değişkenleri açısından anlamlı düzeyde bir farklılaşma saptanırken, doğum sırası ve cinsiyet değişkenleri açısından ise, anlamlı bir farklılaşma saptanmamıştır. Ayrıca araştırmada yazı farkındalığı ve yazmaya hazırlık becerileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate 66-72 months old children' writing awareness and preparation skills for writing by being based upon diverse variables. These variables are attending preschool education, gender, birth order, educational status of parents and professional status of parents. The target population consists of the 66-72 month old children who attend the first grade of primary school of the private and public schools which depend on the ministry of national education in Bingol. 311 children who have been chosen via random sample research method from among the students who attend the first grade of primary school in 2014-2015 are the workgroup of this study. 'The personal information form', 'evaluation control list of preparation skills for writing of preschool children', and 'evaluation control list of writing awareness of preschool children' which have been propounded by Simsek and Alisinanoglu (2011) were used for the research as data collection tool. SPSS 22.0 Packaged software was used for statistical analysis of gained data in the research. 66-72 months old children' writing awareness and preparation skills for writing have been carried out via 't test' in order to find out if there is a differentiation or not in terms of variables of attending preschool education, gender and mother working status, and have been used one-way analysis of variance technic in order to find out whether there is a differentiation in respect of the variables of birth order, mother education status, father education status and father professional status. 'Tukey Test' has been used, the difference which was generated at the significance level as the result of variance analysis and the determination of groups, for determining at what level and which group's advantage. As for finding out the correlation between writing awareness and preparation skills for writing of 66-72 month old children, coefficient of correlation statistical processes have been benefited. For data analysis, significance level has been determined as 0.05. The research findings state that while there is a differentiation at the level of significance between children' writing awareness and attending or not attending preschool education status, parents' educational status, mother's working status (if works or not), father professional status in terms of 0.05 significance level, there is not a differentiation at the level of significance between children' writing awareness and age, birth order, and gender. Moreover, whilst there a differentiation at the level of significance between the variables of 66-72 month old children' preparation skills for writing and age, parents' educational status, mother working status, father professional status in terms of 0.05 significance level, there is not a differentiation at the level of significance between their preparation skills for writing and birth order and age. Furthermore, it has been investigated that there is a positively significant correlation between writing awareness and preparation skills for writing of 66-72 month old children.