Lojistik stratejilerinin rekabet avantajı ve lojistik performansına olan etkileri üzerine Türkiye ölçeğinde bir araştırma
The impacts of logistics strategies on competitive advantage and logistics performance; a research throughout Turkey
  1. Tez No: 422539
  2. Yazar: ZÜMRÜT HATİCE ŞEKKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Stratejileri, Lojistik Koordinasyon Yeteneği, Lojistik İnovasyon Yeteneği, Müşteri İlişkileri (MİY) Yeteneği, Rekabet Avantajı, Lojistik Performans, Logistics strategy, Logistics Coordination Capability, Logistics Innovation Capability, CRM Capability, Competitive Advantage, Logistics Performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmada lojistik stratejilerinin rekabet avantajına ve lojistik performansına etkisi üzerine odaklanılmıştır. Bu amaçla ilk olarak konuyla ilgili hem yerli hem de yabancı literatür taranmış, böylelikle kavramsal çerçeve ve ilgili model oluşturulmuştur. Lojistik stratejilerinin Türkiye'deki lojistik firmalardaki uygulanma düzeylerini ölçmek için Bowersox ve Daugherty'nin 1987 yılında yaptıkları lojistik stratejilerine dair çalışma temel alınmış; lojistik stratejilerinin üç alt boyutu süreç stratejisi, pazar stratejisi ve kanal -bilgi stratejisi ölçekleri kullanılmıştır. Daha sonra bu stratejilerin lojistik koordinasyon yeteneğine, lojistik inovasyon yeteneğine ve müşteri ilişkileri yönetim (MİY) yeteneğine etkilerini ve bu değişkenlerin de rekabet avantajı ve lojistik performansla olan ilişkilerini araştırmak üzere, Türkiye genelinde Uluslararası Nakliyeciler Derneğine (UND) üye olan lojistik firmalarında çalışan üst düzey yöneticiler üzerinde bir alan çalışması yapılmıştı. Elde edilen verilere SPSS 16.0 paket programı kullanılarak sırasıyla frekans analizi, KMO ve Bartlett testi, faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda üç stratejinin varlığını doğrulayan sonuçlara ulaşılmış, lojistik strateji alt boyutlarının, lojistik koordinasyon yeteneğini, lojistik inovasyon yeteneğini ve müşteri ilişkileri yönetim (MİY) yeteneğini anlamlı ve olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Lojistik koordinasyon yeteneği, lojistik inovasyon yeteneği ve müşteri ilişkileri yönetim (MİY) yeteneği ile rekabet avantajı ve lojistik performansla aralarında da pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Böylece bu modele göre kurgulanmış yedi hipotez, test edilerek kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper focuses on the effects on logistics strategies on competitive advantage and logistics performance. Therefore, a research was conducted about the subject matter in local and international literature, forming a conceptual framework and relevant model. The calculation of the level of implementation of logistics strategies in Turkey was based on the 1987 study by Bowersox and Daugherty regarding logistics strategies, and the scales of the three sub-dimensions of the logistics strategies, namely process strategy, market strategy and channel strategy, were used. This was followed by a field study conducted with the senior executives at the member logistical companies of International Logistical Association (UND) to research the impact of these strategies on logistics coordination capability, logistics innovation capability and customer relations management capability (CRM), and the relationships between these variables and competitive advantage and logistics performance. The resulting data was processed for frequency analysis, KMO and Bartlett test, factor analysis, correlation analysis and regression analysis respectively, through SPSS 16.0 program. The results of the research confirmed the existence of three strategies and it was seen that the sub-dimensions of the logistics strategies had a meaningful and positive impact on logistics coordination capability, logistics innovation capability and customer relations management capability (CRM). Also, a positive and meaningful relationship was found between the logistics coordination capability, logistics innovation capability, customer relations management capability (CRM) and the competitive advantage and logistics performance. Seven hypotheses formulated according to this model were then adopted after being tested.