Dijital dönüşümün e-ticarete etkisi ve bir uygulama
The impact of digital transformation on e-commerce in international trade and logistics
- Tez No: 906942
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR NAKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, E-ticaret, Lojistik, Digital transformation, E-commerce, Logistics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Günümüzün küresel rekabet ortamında, dijital dönüşüm, uluslararası ticaret ve lojistik sektörlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Dijitalleşmenin hızla yayılması, işletmelerin geleneksel iş yapış biçimlerini dönüştürmekte ve bu süreç, ticaret ve lojistik operasyonlarının dijital platformlara taşınmasını teşvik etmektedir. Özellikle e-ticaretin yaygınlaşması, ticaretin sınırlarını ortadan kaldırarak, küresel pazarlara erişimi kolaylaştırmakta ve lojistik süreçlerin daha verimli ve hızlı bir şekilde yönetilmesine olanak tanımaktadır. Dijital dönüşüm, bilgi teknolojilerinin yoğun bir şekilde kullanılmasıyla işletmelerin operasyonel verimliliklerini artırmasını, maliyetlerini düşürmesini ve müşteri taleplerine daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vermesini sağlamaktadır. Bu dönüşüm, sadece lojistik süreçlerin optimizasyonunu değil, aynı zamanda müşteri deneyimlerini de yeniden şekillendirmektedir. E-ticaretin küresel pazarlarda hızla büyümesi, ticaret ve lojistik sektörlerinde dijitalleşme ihtiyacını daha da artırmıştır. Bu araştırmada uluslararası ticaret ve lojistikte dijital dönüşümün e-ticarete olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Türkiye'deki çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerden toplanan veriler kullanılmıştır. Bu veriler, işletmelerin dijitalleşme seviyeleri, dijital dönüşüm süreçleri, strateji geliştirme yöntemleri, e-ticaret faaliyetleri ve finansal işlemleri hakkında bilgi sağlamıştır. Veriler, çeşitli istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, dijital dönüşüm düzeyinin işletmelerin strateji geliştirme süreçlerine anlamlı bir katkı sağladığını göstermiştir. Bu sonuç, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerini etkin bir şekilde yönetmeleri durumunda stratejilerinin daha esnek, yenilikçi ve rekabetçi hale geleceğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın bulguları, dijitalleşme ve dijital dönüşümün işletmelerin stratejik ve operasyonel süreçleri üzerindeki önemli etkilerini vurgulamaktadır. İşletmelerin dijitalleşme ve dijital dönüşüm süreçlerine yatırım yapmaları, stratejik karar alma, e-ticaret performansı ve genel işletme verimliliği üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu bağlamda, dijital dönüşüm ve dijitalleşme süreçlerinin işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmeleri için kritik olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's global competitive environment, digital transformation plays an important role in the international trade and logistics sectors. The rapid spread of digitalization is transforming the traditional ways of doing business and encouraging the migration of trade and logistics operations to digital platforms. In particular, the widespread use of e-commerce eliminates the borders of trade, facilitating access to global markets and enabling logistics processes to be managed more efficiently and quickly. Digital transformation enables businesses to increase their operational efficiency, reduce costs and respond to customer demands faster and more effectively through the intensive use of information technologies. This transformation not only optimizes logistics processes but also reshapes customer experiences. The rapid growth of e-commerce in global markets has further increased the need for digitalization in the trade and logistics sectors. This study aims to determine the impact of digital transformation on e-commerce in international trade and logistics. In the research, data collected from enterprises operating in various sectors in Turkey were used. These data provided information on the digitalization levels, digital transformation processes, strategy development methods, e-commerce activities and financial transactions of enterprises. The data were evaluated with various statistical analysis methods. The findings of the study showed that the level of digital transformation significantly contributed to the strategy development processes of enterprises. This result reveals that if businesses manage their digital transformation processes effectively, their strategies will become more flexible, innovative and competitive. The findings of this study highlight the significant effects of digitalization and digital transformation on the strategic and operational processes of businesses. Businesses' investments in digitalization and digital transformation processes have positive impacts on strategic decision-making, e-commerce performance and overall business efficiency. In this context, it is concluded that digital transformation and digitalization processes are critical for businesses to achieve sustainable competitive advantage.