Müddessir ve Müzzemmil surelerinin karşılaştırmalı konulu tefsiri
Comparative subjecti̇ve explanation of Müddessir and Müzzemmil suras
- Tez No: 422541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kuran, Müzzemmil, Müddessir, Hitap, Allah, Hz. Peygamber, Vahiy, Sure, Quran, Muzzemmil, Muddessir, Address, Allah, the Prophet, Revelation, Sura
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Vahiy sürecinin erken sayılabilecek dönemlerinde nazil olan Müzzemmil ve Müddessir sureleri Hz. Peygamber'e hitabıyla öne çıkan iki suredir. Bu sureler konuları ve hitapları açısından birbirleriyle benzerlik arz etse de farklılıkları da içeren iki önemli suredir. Mekke döneminde nazil olan bütün surelerin temel kavramlarının birçoğunu ortaya koyan bu iki surenin karşılaştırmalı konulu tefsirinin yapılmasının gerekliliği ortadadır. Tezimize erken dönem vahiy sürecinin kodlarını çözme çalışması da denilebilir. Bunu yaparken her iki surede geçen kavramların semantik tahlilleri yapılmış olup gerekli yerlerde başta temel tefsir kaynakları olmak üzere birçok kaynaktan istifade edilmiştir. Tevhid, Nübüvvet, Ahiret'e ilişkin bu kavramların tahlil edilmesi ve tenasüb metodolojisi bağlamında tefsir edilmesi, klasik tefsir geleneğimizin de önemsediği bir konudur.
Özet (Çeviri)
Muzzemmil and Muddessir Suras, which were inspired in the early days of the Revelation, stand out with their address to the Prophet. Although these two suras are similar to each other in terms of content and forms of address, they have differences too. The need is apparent for a comparative thematic explanation (Tafseer) of these to suras which include many of the essential concepts of the suras inspired during the Mecca period. Our thesis can be considered a study for deciphering the codes of the early revelation period. While doing this, semantical analysis of the concepts in the two suras was made, and many different sources, especially major explanation sources were used where necessary. Analysis of the concepts concerned with Oneness, Prophecy, and Afterlife, and their explanation in connection with proportion methodology is considered important in our classical explanation tradition.