Geleneksel yazmacılık teknikleri ile özgün baskı tasarımları (Ağaç baskı)
Traditional techniques of printing and original printing design (Wooden print)
- Tez No: 422555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. SERPİL ORTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Woodencut, Motif, Printing, Printing Pictures, Decorative
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma Geleneksel baskı teknikleri ile özgün baskı tasarımları üzerine planlanmış ve yapılmıştır. Ağaç baskının genel özellikleri yazmacılık ve özgün baskı resimde kullanılan motifler renk, kompozisyon kullanım alanları, geleneksel baskı teknikleri ve özgün baskı resmin karşılaştırılmasındaki ortak ve farklı, yönleri ele alınmıştır. Bu araştırmada temel amaç; yüksek baskı tekniği olan ağaç baskı tekniğinin özgün baskı resim ve geleneksel yazmacılıkta ki yerinin araştırılması aynı zamanda da öneminin vurgulanması olmuştur. Unutulmaya yüz tutmuş olan ve Türk el Sanatlarımız arasında yer alan yazmacılığın ve yine özgün baskı resimde kullanılan tekniklerden ağaç baskının ve sanatçılarının tekrardan hatırlatılması, özgün eserlerinin günışığına çıkarılıp belgelendirilmesi, sevdirilmesi, bu alanda yeni sanatçıların yetiştirilip çalışmaların yeniden hayat bulması, sürekliliğin sağlanması olmuştur. Geleneksel baskı yöntemlerinin ustaları, özgün baskı resim tekniğinin ressamları gibi çalışmalarını ağaç baskıya uygulamış ve her iki tekniğin ustası da sanatçı olarak kabul edilmiştir. Ancak seri grafik baskının ortaya çıkması ile yazma sanatının ustaları sanatçı kimliğini kaybetmiştir. Özgün baskı resmin, Türk yazmacılık sanatı ile teknik ve yöntem açısından büyük benzerlik gösterdiği anlaşılmıştır. Geleneksel yazmacılık sanatı ve Özgün baskı resim birçok ortak noktası olan alanlardır. Baskı resimde kullanılan tekniklerden, ağaç, , fırça ve ipek baskı, yazmacılık baskı tekniğinde de aynı şekilde kullanılmıştır. Ele aldığımız her iki baskı tekniğinin de çoğaltılabiliyor olması ve daha çok kişiye ulaştırılabiliyor olması paylaşıma açık olduğunu ortaya koymaktadır.. Türkiye 'deki ağaç baskı sanatçılarından, Bedri Rahmi EYÜBOĞLU, Hasan KIRAN, Muammer BAKIR'ın yapmış oldukları çalışmalar ve Geleneksel baskı teknikleri ile elde edilen ürünler incelenmiş, fotoğraflanmış ve ürünlerin özellikleri ile birlikte hazırlanan bilgi formlarında sunularak karşılaştırılmaları yapılmıştır. Şunu söyleyebiliriz ki bir halk sanatı olan yazmacılıkta çalışmalar; ihtiyaçlara cevap doğrultusunda yapılırken, özgün ağaç baskı tekniğinde ise görsel ve dekoratif amaçlı çalışmalara yer verildiği incelenen örneklerden anlaşılmıştır. Anahtar Kelimele: Ağaç baskı, Motif, Yazma, Baskı resim, Süsleme,
Özet (Çeviri)
This study planned and is made on the original print designs with the traditional printing techniques. Wooden Prina general characteristics and patterns of Printing colors used in printmaking, the composition is used traditional printmaking techniques, painting and printmaking compared common and different aspects were discussed. The main objective of this research; Wooden Print printmaking technique of high pressure and to investigate the role of the Traditional Techniques of Printing has been emphasizing the importance as well. Forgotten who kept face and Our Crafts between the wooden block printing is located and also the dominant tree of the techniques used in printmaking and is reminded again of the artist, documenting removed the sunshine of the original works, all the people and popularization of the community of Wooden print art , revived finding of grown work of new artists in this area , to ensure the continuity and also has been introduced to all the countries in the world. Master of traditional printing methods, printmaking technique of applied studies such as painters and wood printing technique has been recognized as both a master artist. Master the art of writing lost its artistic identity however, with the emergence of the dominant series graphics. The original print image of Turkish Printing is understood that great similarity in terms of the art techniques and methods. Traditional Printing Arts and original prints are areas with a lot in common. Print the image of the techniques, tree, brushes and silk printing is used in the same manner of printing techniques. The duplication of both printing techniques we have discussed and that can reach more people sharing reveals. In Turkey Wooden Print artist Bedri Rahmi EYÜBOĞLU, Hasan KIRAN and Muammer BAKIR works have done, checked and the products obtained by conventional printing techniques, photographed and were compared by presenting the information form with the characteristics of the products. As a result of printing works a kind of local art which is made cause of need, on the other hand original wooden print techniques are used for visual and decorative works, it shows that patterns checked.