Havacılık sektöründe çalışanların mobbing'e maruz kalma ve stres durumlarının değerlendirilmesi
Assessing stress and mobbing exposure status of aviation employees
- Tez No: 422577
 - Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN İŞCAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Mobbing, Stres, Havacılık Sektörü, Mobbing, Stress, Aviation Sector
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'de havacılık sektöründe çalışanların mobbinge maruz kalma ve stres durumlarını incelemektir. Araştırma evrenini Türkiye'de çalışan havacılık sektörü çalışanları oluşturmaktadırBasit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 171'i kadın, 239'u erkek toplam 410 kişi ile örneklem oluşturulmuştur.Araştırma, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mobbing ve mobbingin hukuksal boyutu, İkinci bölümde ise stres kavramı, açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde araştırmada kullanılan yöntem izah edilmeye çalışılmıştır. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak anket metodu kullanılmıştır. Dördüncü bölümde veri toplama aracından elde edilen bulgular tablolar halinde getirilerek yorumlanmıştır. Beşinci ve son bölümde elde edilen bulgular ışığında ulaşılan sonuçlara ve bu sonuçlar ışığında hazırlanan önerilere yer verilmiştir. Araştırma sonucunda kadınların ve erkelerin mobbing algısında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ancak, kadınların stres düzeylerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bir diğer sonuç, toplam, işyerinde ve haftalık çalışma süreleri dikkate alındığında çalışanlar arasında mobbing algısı ve stres düzeylerinde anlamlı bir farklılığın var olduğudur. Son olarak, çalışanların, kişilik ve itibara yönelik yıldırma ve kişisel sağlığa yönelik yıldırma algıları ile stres düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine stress status and mobbing exposure of the aviation employees in Turkey. The population of the study is aviation employees in Turkey. 410 people were chosen by simple random sampling, and 171 of them are women while 239 of them are men. The study consists of six parts. First part includes description, causes, effects, and results of mobbing. Second part handles legal perspective of mobbing both nationally and globally, while third part of the study subjects stress concept, its causes, effects, and results. Fourth part of the study is methodology of the study. Questionnaires were used as data collection tool. Data collected were interpreted by using tables in the fifth part. Final part is conclusion part and further recommendations. The results did not showed any significant gender difference in the perception of mobbing. However, women showed greater level of stress compared to men. Another result of the study is that considering weekly working time, and workplace, there was a significant difference among employees in terms of mobbing perception and stress levels. When the effect of mobbing perception on stress is considered, there was a significant and positive effect of communicative intimidation, social intimidation, vocational and functional intimidation variables on stress.