Helikobakter pilori eradikasyonunda klasik üçlü tedavi ile klasik üçlü+bizmut tedavisinin karşılaştırılması
Comparison of classical triple therapy and classical triple + bismuth therapy for eradication of helicobacter pylori
  1. Tez No: 422765
  2. Yazar: UMUT SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Helikobakter pilori, Klasik üçlü tedavi, Bizmut, Helicobacter pylori, Classical triple therapy, Bismuth
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Gastroskopilerinde peptik ülser (gastrik ülser ve/ veya duodenal ülser) saptanan Helikobakter Pilori (HP) pozitif hastalarda klasik üçlü tedavi verilen hastalarla klasik üçlü tedaviye bizmut eklenen hastalar arasındaki HP eradikasyon oranının karşılaştırılması amaçlandı. Metod: Ocak 2012 - Ocak 2013 tarihleri arasında prospektif olarak, endoskopilerinde peptik ülser saptanan, histopatoloji, üre nefes testi veya gaitada antijen testlerinden en az birinde pozitiflik saptanan ve daha önce eradikasyon tedavisi almamış 60 hasta ardışık olarak iki gruba randomize edilerek çalışmaya alındı. Grup 1 hastalara (n=30) klasik üçlü tedavi (Amoksisilin 2x1000 mg, Klaritromisin 2x500 mg, Lansoprazol 2x30 mg) 14 gün verildi. Grup 2 hastalara (n=30) klasik üçlü tedaviye ilave olarak Bizmut sitrat 400 mg 2x2 tedavisi 14 gün verildi. Her iki grupta Lansoprazol 1x30 mg tedavisi 2 aya tamamlandı. 15 gün ilaçsız dönem sonrası üre nefes testi ve gaitada antijen testi ile eradikasyon kontrolü yapıldı. Bulgular: Grup 1 hastaların 13' ü (% 43.3) kadın, yaş ortalaması 41.06 ± 10.97 yaş, Grup 2 hastaların 12' si (% 40) kadın, yaş ortalaması 39.30 ± 13.08 yaş idi. Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet dağılımında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Tedavi öncesi HP pozitiflik oranları Grup 1' de üre nefes testi ile % 83.3, Grup 2' de % 90; dışkıda antijen testi ile Grup 1' de % 23.3, Grup 2' de % 46.7 olarak saptandı. Tedavi sonrası üre nefes testi ve gaitada antijen testi ile yapılan değerlendirmede Grup 1' de üre nefes testi 17 hastada negatif (eradikasyon oranı % 56.7), gaitada antijen testi 25 hastada negatif (eradikasyon oranı % 83.3); Grup 2' de üre nefes testi 16 hastada negatif (eradikasyon oranı % 53.3), gaitada antijen testi 22 hastada negatif (eradikasyon oranı % 73.3); Grup 1 + Grup 2' de üre nefes testi 33 hastada negatif (eradikasyon oranı % 55), gaitada antijen testi 47 hastada negatif (eradikasyon oranı % 78.3) olarak saptandı. Dışkı antijen testi ile daha yüksek eradikasyon oranları görülmesine rağmen eradikasyon oranlarının değerlendirilmesinde üre nefes testi dikkate alındı çünkü dışkı antijen testi sonuçları bu hastalarda HP saptanmasında yüksek oranda düşüktü. Üre nefes testine göre eradikasyon oranları değerlendirildiğinde her iki grup açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Birinci basamak tedavide kullanılan klasik üçlü tedavi ile bizmut içeren dörtlü tedavi karşılaştırıldığında her iki grup arasında eradikasyon oranları açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Her iki grupta da eradikasyon oranları oldukça düşüktü. Daha yüksek eradikasyon oranları elde etmek için birinci basamak tedavide yeni tedavi protokollerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of HP eradication ratios was aimed among Helicobacter Pylori (HP) positive patients diagnosed to have peptic ulcer (gastric ulcer and / or duodenal ulcer) in gastroscopy who were given a classical triple therapy and those who were given a bismuth-containing triple therapy. Method: Between January 2012 – January 2013 prospectively 60 patients who were detected to have peptic ulcer in endoscopy and have positivity at least in one of their histopathology, urea breath or stool antigen tests and who never had prior eradication therapy, were consecutively randomized into two groups and included in the study. Patients in group 1 (n=30) were given classical triple therapy (Amoxicillin 2x1000 mg, Clarithromycin 2x500 mg, Lansoprazole 2x30 mg) for 14 days. In Group 2 (n=30) Bismuth citrate treatment 400 mg 2x2 was given for the patients for 14 days in addition to classical triple therapy. In both groups Lansoprazole 1x30 mg therapy was completed in 2 months. After 15 days drug-free period, eradication was checked with urea breath and stool antigen tests. Findings: In group 1, 13 patients (43.3 %) were female, the mean age was 41.06 ± 10.97 years; in group 2, 12 patients (40 %) were female and the mean age was 39.30 ± 13.08 years. No statistically significant difference has been observed between two groups related to age and sex distribution. Pre-treatment HP positivity rates were detected to be 83.3 % in group 1 and 90 % in group 2 in the urea breath test; 23.3 % in group 1 and 46.7 % in group 2 in the stool antigen test. In the evaluation made with post-treatment urea breath and stool antigen tests, it was detected that in Group 1, urea breath test resulted negative in 17 patients (eradication rate 56.7 %), stool antigen test negative in 25 patients (eradication rate 83.3 %); in Group 2, urea breath test resulted negative in 16 patients (eradication rate 53.3 %), stool antigen test negative in 22 patients (eradication rate 73.3 %); in Group 1 + Group 2, urea breath test resulted negative in 33 patients (eradication rate 55 %), stool antigen test negative in 47 patients (eradication rate 78.3 %). Although it seemed the higher eradication rates with stool antigen test, ure breath test was taken in to considerate of the evaluation of eradication rates because stool antigen test results were considerably lower for the detection of HP in the patients. When the eradication rates were evaluated according to the urea breath test, no statistically significant difference has been observed between two groups. Conclusion: When comparing the classical triple therapy with the bismuth-containing quadruple therapy, which were applied at the first-line treatment, no statistically significant difference was observed between two groups concerning the eradication rates. Eradication rates were rather low in both groups. New therapy protocols are needed in the first-line treatment to obtain higher eradication rates.