Gelişimsel kalça displazisi tanısında ultrasonografi ve direkt röntgenogram tetkiklerinin gözlemciler arasındaki değerlendirme farklılıkları
  1. Tez No: 422771
  2. Yazar: FATİH İLKER CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT TURANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: gelişimsel kalça displazisi, ultrasonografi, direkt grafi, gözlemciler arası tutarlılık, gelişimsel kalça displazisi tanısı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Gelişimsel kalça displazisi çocuklarda femoroasetabuler eklemin gelişimi sırasında tanı konulması gereken dinamik bir hastalıktır. Mevcut fizik muayene yöntemlerinin hastalar arasında farklı dönemlerde farklı bulgular vermesi nedeniyle tanının doğru konulması için güvenilir radyolojik yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça ekleminin ağırlıklı olarak kıkırdak yapıda olduğu yaşamın ilk aylarında ultrasonografi, tanıda direkt grafiye göre daha doğru sonuç veren, invazif olmayan bir yöntemdir. Tutarlılık oranlarının muayene eden ve değerlendiren gözlemciler arasında direkt grafiyle benzer olması, ilk aylarda direkt grafiye üstünlüğü nedeniyle tercih edilmesi gereken yöntem olduğu, 6 aydan sonra da yüksek tutarlılık oranları ile kullanılabilecek bir yöntem olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Developmental dysplasia of the hip (DDH) is a dynamic disorder which should be diagnosed during the femoroacetabular joint development in children. In consequence of the different physical examination findings, reliable radiological assessments are needed in order to diagnose aproppriately. In the very first months of the life, ultrasonography is more reliable non-invazive diagnostic method because of the cartilage structure of the hip joint. Owing to the similar consistency ratios by the observers, we believe that it is suitable to use ultrasonography in the diagnosis of DDH in the first months of the life, and it can also be used after six months because of the high consistency ratios.