Tiroid otoantikorları pozitif olan invitro fertilizasyon hastalarında levotiroksin ve prednizolon tedavisinin gebelik hızına etkisi
The effect of levothyroxine and prednisolone treatment on pregnancy rate in thyroid autoantibodies positive infertile patients- a retrospective case control study
  1. Tez No: 422770
  2. Yazar: ZAHİD AĞAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ONUR KARABACAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid otoantikoru, prednisolon, levotiroksin, infertilite, invitro fertilizasyon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tiroid Otoantikorları Pozitif Olan Invitro Fertilizasyon Hastalarında Levotiroksin ve Prednizolon Tedavisinin Gebelik Hızına Etkisi- Retrospektif Vaka Kontrol Çalışması. Tiroid fonksiyon bozukluğu ve tiroid otoimmunitesi üreme başarısı üzerine olan olumsuz etkisi ve IVF başarısızlığındaki rolü yapılan çalışmalarla teyit edilmiş durumdadır. Çalışmamız tiroid otoantikorları (Anti-T ve Anti-TPO) yüksek veya klinik tiroid hastalığı olan hasta popülasyonunda prednisolon ve levotiroksin veya her iki ilacın kombinasyonu ile adjuvan tedavinin IVF başarısına olumlu etkisinin olup olmadığını araştırmak amacı ile retrospektif vaka kontrol şeklinde tasarlandı. Çalışmaya Anti-T değeri 115 IU/ml'in üzerinde ve Anti-TPO değeri ise 34IU/ml'in üzerinde olan 190 hasta dahil edildi. Hastalar 4 Grupa ayrıldı. Grup 1'e (N=50) ovulasyon indüksiyonu başlangıcından gebelik testi gününe kadar ortalama 24 gün 16 mg oral prednisolon almış hastalar alındı. Grup 2'ye (N=50) klinik tiroid hastalığı olan ve uzun süredir levotiroksin kullanmakta olan hastalar alındı. Grup 3'e (N=65) hiç bir ilaç kullanmamış kontrol hastaları alındı. Grup 4'e (N=25) ovulasyon indüksiyon başlangıcından gebelik testine kadar 16 mg prednisolon ve 25 mcgr levotiroksin kullanmış hastalar alındı. Bu Grupta gebelik testi günü prednisolon kesildi, fakat levotiroksin alımına devam edildi. Çalışmamızın sonucunda aşağıdaki bulgulara ulaşıldı: Grup 1'de sadece prednisolon alıp, ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalarda alınan ilacın Anti-T ve Anti-TPO üzerine anlamlı etkisi olmamıştır. Bu Grup hastalarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında biyokimyasal gebelik oranları anlamlı yüksek bulunmuştur (%16'ya karşın %4.6). Grup 2'de gebe kalmış olgularda Anti-T değerlerinde %18.7 azalma (261.0±311.3 SS'den 212.1±245.2 SS'e) ile anlamlı bulundu (P=0.018). Bu Grupta Anti-TPO değerlerinde %53.4 azalma (229.7±480.9 SS'dan 153.9±253.9 SS'e) ile anlamlı bulundu (P=0.048). Grup 3'te (kontrol Grubu) Anti-T ve Anti-TPO değerlerinde anlamlı azalma görülmedi. Grup 4'de Anti-T değerlerinde %18.9 azalma (253.8±284.3 SS den 205.1±210.7 SS e) ile anlamlı bulundu (P=0.037). Benzer şekilde Anti-TPO değerlerleri de %10,3 azalma ile (183.7±175.6 SS den 164.3±164.4 SS e) anlamlı bulundu (P=0.015). Biokimyasal gebelik hızı gruplarda belirgin farklıdır. En yüksek %16 ile Grup 1 de. En düşük oran (%0) hiç biyokimyasal gebelik görülmemesi ile Grup 4'tedir (P=0.03). Grup 4'de abortus oranları ilginç olarak yüksek izlenmiştir (%20), ancak bu yükseklik istatistiki olarak anlamlı değildir (P=0.51). Eve çocuk götürme oranlarına bakıldığında en yüksek %30 ile Grup 2'de dir, fakat Gruplar bir biri ile kıyaslandığında sadece eğilim/trend izlenmiştir 68 (P=0.06). Eve canlı çocuk götürme oranları belirgin Grup 2'de kontrol Grubuna nazaran anlamlı olarak yüksektir (%30 karşın %12,3) (P=0.02). Çalışmamızda yüksek tiroid antikorları olan fakat klinik hipotiroidi tanısı olmayan (Grup 4) hastalarda levotiroksinin uzun süreli kullanımı (24 günden fazla) ve prednisolon ile gebelik 8. haftasına kadar kombinasyonu gebelik ve eve çocuk götürme hızını, klinik hipotiroidizmde tiroksin ile uzun süreli tedavi gibi arttırabilir. Bu sonuç hipotezini daha iyi anlamak için bu grupta daha fazla hastaya (25 den çok) ve randomize kontrollu bir dizayna ihtiyacımız vardır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Levothyroxine and Prednisolone Treatment on Pregnancy Rate in Thyroid Autoantibodies Positive Infertile Patients- A Retrospective Case Control Study. It has been confirmed that thyroid function disorder and thyroid autoimmunity has negative effect on fertility and unsuccessful IVF treatment. Our study is designed as a case control study to understand if there is a positive effect of prednisolone or levothyroxine or combination of both on with thyroid autoantibodies or patient with diagnosed with thyroid disease. One hundred ninety patients wıth Anti-T measurements in serum higher than 115 IU/ml or Anti-TPO higher than 34 IU/ml were involved in the study. Patients were separated into 4 groups. Group 1 (N=50) patients had 16mg Prednisolone, 24 days in average from the starting day of ovulation induction until the day of pregnancy test. Group 2 (N=50) patients already been using levothyroxine with the diagnoses of thyroid disease. Group 3 (N=65) patients were control patients wıth no medication. Group (N=25) had 16mg Prednisolone and 25mcg Levothyroxine from day one of ovulation induction until the day of pregnancy test. In this group Prednisolone administration is ceased pregnancy test day, but Levothyroxine is continued if pregnant. In Group 1 there were no significant effect on Anti-T and Anti-TPO is observed with prednisolone administration. Biochemical pregnancy rate was the significantly higher compared to control group, as 16% versus 4.6 % respectively, In Group 2 there were significant 18,7% decrease in Anti-T values in the patients who got pregnant (261.0±311.3 SD to 212.1±245.2 SD) (p=0,018). Similar significant 53% decrease in Anti-TPO values is observed (229.7±480.9 SD to 153.9±253.9 SD) (p=0,048). In Group 3 (Control group) no medication with ovulation induction. Similar Anti-T and Anti-TPO values is observed through the study in this group. In Group 4 there were significant 18.9% decrease in Anti-T values in all patients (253.8±284.3 SD to 205.1±210.7SD) (P =0.037). Similar 10,3% decrease in Anti-TPO (From 183.7±175.6 SD to164.3±164.4 SD) (P=0.015). Biochemical pregnancy rates were significantly different among groups. Highest 16% Group 1. None (0.0%) in the Group 4 (P=0.03). Although Abortus rates were interestingly highest with %20 in Group 4 not significant due to sample size (P=0.51). Take home baby rate was highest 30% in the Group 2, but when we compare between groups the significance was at trend (P=0.06). Live birth rate was found significantly higher in Group 2 when compered with controls (Group 3) (%30 vs %12,3) (P=0.02). 70 As a result our study, using levothyroxine for longer period of time (longer than 24 days) and administering prednisolone in combination with, until 8 weeks of pregnancy; in patients who had high thyroid antibodies, without clinical hypothyroidism (Group 4) may increase the pregnancy and take home baby rate, as it is in apparent hypothyroidism. For better understanding these hypothesis, we need more cases (more than 25) and a randomized prospective design. KeyWords: Thyroid auto-antibody, prednisolone, levothyroxine, infertility, invitro fertilization.