Akut atakta ve atak sonrasında ailevi akdeniz ateşi hastalarında transtorasik ekokardiyografi ve 24 saatlik holter bulguları ile hastalık aktivitesi,adma ve homosistein arasındaki ilişki
The relation between findings in transthorasic ecocardiography, 24 hours holter, disease acitivity, adma and homocysteine, after the acute attack and attack in patients with familial mediterranean fever
- Tez No: 422789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: AAA, ADMA, Homosistein, Transtorasik ekokardiyografi, 24 saatlik holter, FMF, ADMA, homocysteine, Transthorasic Echocardiography, 24 Hours Holter
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Akut Atakta ve Atak SonrasındaAilevi Akdeniz Ateşi Hastalarında Transtorasik Ekokardiyografi ve 24 Saatlik Holter Bulguları ile Hastalık Aktivitesi, ADMA ve Homosistein Arasındaki İlişki Dr. Fatih ŞAHİN İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı TIPTA UZMANLIK TEZİ/KONYA 2015 Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), otozomal resesif geçiş gösteren, tekrarlayan ateş, peritonit, plörit ve sinovit atakları ile karakterize otoinflamatuar bir hastalıktır. Ateş ataklarına genellikle sistemik veya lokalize inflamasyon bulguları eşlik eder. Sistemik ve lokalize inflamasyon sonucunda ateroskleroz ve endotel disfonksiyonu gelişmektedir. Son zamanda yapılançalışmalarda Asimetrik dimetilarginin(ADMA) ve homosisteinin endoteldisfonksiyonu vekardiyovaskülerriski belirlemede hassas birmarker olduğu bildirilmiştir. Bununla beraber günümüzde endotel disfonksiyonu ve kardiyovasküler riski belirmede önemli yere sahip olan transtorasik ekokardiyografi ve 24 saat holter non-invaziv metod olarak çalışılmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, aterosklerozu değerlendirmek için AAA hastalarında atak ve atak sonrasında transtorasik ekokardiyografi ve 24 saatlik holter bulguları ile kardiyak tutulumu değerlendirip, bu tutulumda risk faktörleri olarak bilinen hastalık aktivitesi, ADMA ve homosistein arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmaya daha önceden AAA tanısı almış 36 hasta ve hasta grubuyla benzer özelliklere sahip 36 sağlıklı kontrol hastası dahiledilmiştir. Çalışmamızda ADMA ve homosistein düzeyi hem atak, hemde atak sonrası dönemde kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. ADMA düzeyi atak dönemde atak sonrası döneme göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılıktespit edilmedi.Bununla beraber arjinin/ADMA oranınıatak döneminde kontrol grubuna göre düşük tespit edildi. (p=0,001). Yine atak sonrası dönemde kontrol grubuna göre arjinin/ADMA oranını düşük saptandı (p=0,001). Sonuç olarak düşük arjinin / ADMa oranı AAA hastalarında ateroskleroz riski için daha iyi bir göstergeolabilir
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC OF TURKEY SELÇUK UNIVERSITY MEDICAL FACULTY The Relation Between Findings In Transthorasic Ecocardiography, 24 Hours Holter, Disease Acitivity, ADMA and homocysteine, after the Acute Attack and Attack in Patients with Familial Mediterranean Fever MD. Fatih ŞAHİN Department of İnternal Medicine Speciality İn Medicine Thesis/KONYA 2015 Familial Mediterranean Fever (FMF),is an autosomal recessive autoinflamatory disease resulted from mutations of MEFV gene. Clinical feature of FMF is repeatedly atacks of fever peritonitis,pleuritis and synovitis. Generally, systemic or localized inflammatory manifestations accompany with fever attacks. As the result of systemic and localize inflammation, atherosclerosis and endotel dysfunction develop. In recent studies, in terms of cardiovascular risk asymmetric dimethylarginine (ADMA) and homocysteine, endothelial dysfunction are considered to be a sensitive marker. However in current studies, transthoracicechocardiography which has an important role on determination of cardiovasculer risk and of endotel dysfunction and 24 hours holter method are studied. The aim of this study, to evaluate atherosclerosis in patients with AAA attack and attack-free in the after of transthoracic echocardiography and 24-hour holter findings evaluate cardiac involvement, kept this is known as risk factors in disease activity, determining of the relationship between ADMA and homocysteine. 36 patients who were previously diagnosed as FMF and 36 healthy control subjects with similar features have been included in the study.In our study, the level of homocysteine and ADMA, attack and attack-free there was not a statistically significant difference compared to the control group.The level of ADMA during the attack there was not a statistically significant difference compared to the period after the attack.However,arginine /ADMA ratioduringthe attackhave detectedlower thanthe control group (p=0,001).Again, we detected compared to the control group in the period after the attack arginine/ADMA ratio is low (p=0,001). As a result, low arginine / ADMA ratio may be a better indicator for the risk of atherosclerosis in patients with FMF