Konya ilinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesine başvuran 1-5 yaş grubu çocuklarda protein-enerji malnütrisyonunun risk faktörleri
Risk factors for protein energy malnutrition in children aged 1-5 years presenting to Selçuk University Faculty of Medicine in Konya Province
- Tez No: 422790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL HALDUN EMİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: protein enerjimalnütrisyon, erken çocukluk çağında beslenme, çocuklarda beslenme davranışı, Protein energy malnutrition, nutrition at early childhood period, nutritional behaviors in children
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Konya ilinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran 1-5 yaş grubu çocuklarda protein enerji malnutrisyonunun risk faktörleri Dr. SeralNavdar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı TIPTA UZMANLIK TEZİ / Konya, 2015 Amaç: Protein enerji malnütrisyonu, çocukluk çağında, özellikle okul öncesi dönemde yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Malnütrisyon öncelikle büyüme ve gelişmenin yoğun ve hızlı bir biçimde gerçekleştiği 1-5 yaş grubu çocukları daha fazla etkilemektedir. Çalışmamızda 1-5 yaş grubu çocuklarda protein enerji malnütrisyonunun risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Polikliniği'ne 1 Ocak 2013–1 Ocak 2015 tarihleri arasında başvuran çocuklar alındı. Waterlow ve/veya Gomez malnütrisyon sınıflamalarından herhangi birine göre protein enerji malnütrisyonu tanısı alanlar araştırma grubunu (215 çocuk), her iki değerlendirme yöntemine göre normal saptanan çocuklar ise kontrol grubunu (220 çocuk) oluşturdu. Aynı araştırmacı tarafından, tüm çocukların ailelerine yüz yüze görüşme tekniği ile 51 soruluk anket uygulandı. Ankette ailelerin sosyodemografik ve sosyoekonomik özellikleri, beslenme konusundaki bilgileri, çocuğun beslenme özellikleri, ailelerin ve çocukların besleme tarzı sorgulandı. Araştırma ve kontrol grubundaki çocuklar arasında malnütrisyona yol açabilecek etkenler karşılaştırıldı. Çalışmamızda istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 18.0 programı kullanıldı. Testlerin tümünde anlamlılık sınırı olarak p0,05). Her iki gruptaki ailelerin çekirdek-büyük aile olma yüzdeleri, anne-baba yaşları ile BMI'leri, yaşanan bölgeler, ailede kronik hastalık öyküleri, evde yaşayan kişi sayıları, aynı odada yatan ortalama kişi sayıları, kardeş sayıları, kardeş gelişim düzeyleri, annenin hamile kalma yaşları, doğum sayıları, gebelik durumları, düşük-ölü doğum sayıları, anne sütü alma süreleri, ek gıdaya geçiş zamanları, anne, baba ve çocuğun medya ile geçirdiği süre benzer bulundu. Kontrol grubunda ailelerin öğrenim düzeyleri, çalıştıkları meslekler, ekonomik durumu araştırma grubuna göre daha iyiydi (P=0,001). Çalışmamızda annelerin yemek yedirme tarzı, çocuğa yaklaşımı ve çocukların beslenme alışkanlıkları doğru ve düzenli olduğunda malnütrisyon riskinin azaldığı görüldü (P=0,001). Sonuç: Konya ilinde malnütrisyona etki eden en önemli faktörler annelerin tamamlayıcı beslenme döneminde yaptıkları teknik hatalar ve sosyoekonomik özelliklerle ilgilidir. Hekimlerin annelere çocuk beslemesi konusunda eğitim vermeleri malnütrisyon gelişme riskini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Risk factors for protein energy malnutrition in children aged 1-5 years presenting to Selçuk University Faculty of Medicine in Konya Province Dr. Seral Navdar Departmentof Pediatrics THESIS OF MEDICAL SPECIALTY TRAINING / Konya, 2015 Purpose: Protein energy malnutrition is an important health problem arising from deficient and imbalanced nutrition during childhood, particularly in the pre-school period. Malnutrition particularly affects children aged 1 to 5 years when growth and development are more pronounced and rapid. Our study aimed to determine risk factors for protein energy malnutrition in children aged 1-5 years. Method: This study included children presenting to Selçuk University Faculty of Medicine, Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Outpatient Clinic between January 1st, 2013 and January 1st, 2015. Children diagnosed with protein energy malnutrition according to Waterlow and/or Gomez malnutrition classifications constitute the study group (n=215); children who were found normal according to both scales formed the control group (n=220). The same researcher also administered a 51-item questionnaire to allchildren's families with the face-to-face interview method. Itquestioned families' sociodemographic properties, knowledge about nutrition, nutritional properties of the children, and nutritional styles of children and their families. Factors that might lead to malnutrition were compared between children in the patient and control groups. Statistical analyses were performed with the help of Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 18.0. Statistical significance was set at p0.05). Families in both groups were similar with respect to the percentages of elementary and large families, maternal and paternal age and BMI,region of residence, family history of chronic disease, number of people living in the house, mean number of people sleeping in the same room, number of siblings, sibling developmental level, maternal age at gestation, number of para, gravida, and abortions-still births, duration of breastfeeding, timing of transition to supplemental food, and time spent by mother, father, and child with media. Families in the control group had better educational status, jobs, and economic status (P=0.001). Our study revealed that the malnutrition risk was reduced by mothers' correct and organized feeding behaviors, attitudes to children, and children's nutritional habits (P=0.001). Conclusion: The leading factors influencing malnutrition in Konya province were technical errors committed by mothers during the supplemental nutrition period and socioeconomic status of the families. Education of mothers by physicians about child feeding may help reduce malnutrition risk.