Bcr abl (-) miyeloproliferatif neoplazilerde beta-2 glikoprotein ı antikorunun klinik önemi
Clinical significance of beta-2 glycoprotein i antibodies in bcr abl (-) myeloporliferative neoplasms
- Tez No: 422791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Miyeloproliferatif Neopilaziler, Beta-2 glikoprotein I Antikoru, Tromboz, Hemoraji, Myeloproliferative Neoplasms, Beta-2 glycoprotein I antibody, thrombsosis, hemorrhage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bcr Abl (-) Miyeloproliferatif Neoplazilerde Beta-2 Glikoprotein I Antikorunun Klinik Önemi Hazırlayan: Dr. Mehmet Zahid Koçak İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi/KONYA 2015 Amaç:Bcr Abl (-) Miyeloproliferatif Neopilazilerde arteriyel ve venöz trombotik olaylar normal populasyona göre yüksek oranda gözlenmektedir ve bu komplikasyonlar morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerindendir. Beta-2 glikoprotein I antikorları otoimmün hastalıklarda trombozun önemli belirteçlerindendir. Bcr Abl (-) Miyeloproliferatif Neopilazilerde kalıtsal tromboz riskini dışlamak için, faktör V leiden mutasyonu ve protombin G20210A, homosistein ve aktive protein C rezistansı çalışarak, tromboza kalıtsal yatkınlığı olmayanlarda Beta-2 glikoprotein I antikor düzeyinin bu hasta grubunda trombozla ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları-Hematoloji polikliniğine başvuran, kardiyovasküler risk faktörleri içermeyen, malignitesi olmayan, aktif enfeksiyonu olmayan, böbrek yetmezliği olmayan, 18 yaş üstü Bcr Abl(-) MPN olan 75 hasta ve 75 kontrol olmak üzere toplamda 150 kişi dahil edilmiştir. MPN'li hastalarda kalıtsal trombofili dışlanarak B-2GPI Ab'larının trombozla ilişkisini daha net olarak belirlemek için Faktör V leiden, Protrombin G20210, APCR ve homosistein çalışıldı. Kalıtsal olarak tromboza yatkınlığı olan ve çalışma kriterlerimize uymayan 4 hasta çalışmamızdan çıkartıldı. Kontrol grubundan çalışılan kanların sonuçlarına göre çalışma kriterimize uymayan 13 kişi çalışmamıza dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmamıza hasta grubu içerisinde dahil edilen 71 hastanın B-2GPI Ab düzeylerinin median değeri 217U/mL ve kontrol grubuna dahil 62 katılımcının B-2GPI Ab düzeylerinin median değeri 160 U/mL olarak bulunmuş ve bu değerler arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p=0,006). Tüm katılımcılar için ise B-2GPI Ab median değeri 187 U/mL'dir. Çalışmamıza hasta grubu içerisinde dahil edilen 71 katılımcıdan 27 (%38)'inde tromboz öyküsü mevcutken 44 (%62)'ünde tromboz öyküsü bulunmamaktadır. Tromboz öyküsü bulunanlar için B-2GPI Ab düzeylerinin median değeri 187 U/mL iken, tromboz öyküsü bulunmayanlarda bu değer 242,5 U/mL'dir. Bu değerlerin istatistiki olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı bulunmuştur (p=0,144). Sonuç: Bcr Abl (-) MPN'lerde tromboz ve kanama major mortalite ve morbitide nedenlerindendir. Bcr Abl (-) MPN'de B-2GP'in birinci parçasında karşı gelişen antikor düzeylerinin tromboz komplikasyonları ile farkı olmadığı bulunmuştur. Fakat daha doğru bir değerlendirme yapabilmek için B-2GP'nin negatif yüklü yüzeylere bağlanan dördüncü ve beşinci parçasında karşı gelişen antikorların değerlendirimesi gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Clinical Significance Of Beta-2 Glycoprotein I Antibodies in Bcr Abl (-) Myeloporliferative Neoplasms MD. Mehmet Zahid Koçak Department of İnternal Medicine Speciality İn Medicine Thesis/KONYA 2015 Objective: Arterial and venous thrombotic issues are seen more often in Bcr Abl (-) Myeloproliferative Neoplasms compared to normal population and these complications are the most significant reason of morbidity and mortality. Beta-2 glycoprotein I antibodies are very important indicators in autoimmune diseases. We aimed to show the relationship of thrombosis and the Beta-2 glycoprotein antibody level in patients who don't tendency to hereditary thrombosis by evaluating factor V leiden mutation and prothrombin G20210A, homocystein and activated protein C resistance to exclude hereditary thrombosis risk in Bcr Abl (-) Myeloproliferative Neoplasms (MPN). Methods: A total of 150 subjects, 75 of them who applied to the Selçuk University Medical Faculty Internal Medicine–Haematology Policlinic, were free of cardiovascular risk factors, didn't have any malignancies, active infections or renal impairment, were 18 years old or above and had Bcr Abl (-) MPN and 75 controls were included to the study. Hereditary thrombophilia was exlcuded in patients with MPN and Factor V leiden, Prothrombin G20210, APCR and homocystein were evaluated to determine the relation between B-2GPI antibodies and thrombosis more clearly. 4 patients who had tendency to thrombosis hereditarily and didn't comply with our study criteria were exlcuded from our study. 13 subjects from the control group whoseevaluated blood results didn't comply to our study criteria were excluded from our study. Findings: The median value of B-2GPI antibody levels from the 71 patients who were included to the patient group in our study was found 217 U/mL and the median value of B-2GPI antibody levels from the 62 participant in the control group was found 160 U/mL and an istatically significant difference between these values was determined (P=0.006). The median value of B-2GPI antibody levels for all participants was 187 U/mL. While 27 of the 71 participants (38%) who were included to our study had thrombosis history, 44 participants (62%) didn't have thrombosis history. While the median value of B-2GPI antibody levels in subjects who had thrombosis history was 187 U/mL, this value was 242,5 in subjects without thrombosis history. There was no statistically significant difference between these values (P=0.144). Results: Thrombosis and hemorrhage are major causes of morbidity and mortality in Bcr Abl (-) MPN's. The level of antibodies who counterdevelop in the Domain I of B-2GPIs in Bcr Abl(-) MPNs haven't been found different from thrombosis complications. But it's possible to say that the determination of antibodies who counterdevelop in the 4th and 5th part and connect to the cationic site of B-2GP is needed to make a more accurate evaluation.