Kan donörlerinin kardiyo-vasküler risk parametreleri yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular risk parameters regard in blood donors
  1. Tez No: 422799
  2. Yazar: HASAN ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kardiyoloji, Public Health, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyo-vasküler sağlık, Kardiyo-vasküler hastalık, Epidemiyoloji, Risk faktörleri, Korunma, Cardio-vascular health, Cardio-vascular disease, Epidemiology, Risk factors, Prevention
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı gönüllü olarak kan bağışı için kan transfüzyon merkezine başvuran bireylerin kardiyo-vasküler sağlık (KVS) belirteçleri yönünden değerlendirilmesi ve kardiyo-vasküler risk faktörlerinin dağılımının ve sıklığının belirlenmesidir. Bu çalışma gönüllü kan merkezine başvuran 2302 kişi (ortalama yaş 33,66 yıl; %92,00'si erkek) üzerinde Temmuz 2014 ile Mart 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. İdeal kardiyo-vasküler sağlık belirteçlerinin (sigara, vücut kitle indexi, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, kolesterol, tansiyon arteryel ve glukoz) prevalansı Amerikan Kalp Birliği'nin tanımına göre“ideal”,“orta”ve“kötü”olarak sınıflandı. Sadece katılımcıların %0,10'u ideal KVS belirteçlerinin tamamına sahipti. Kan glukozu belirteci en yaygın (%85,90), sağlıklı beslenme belirteci de en az yaygın (%3,00) KVS belirteci idi. Bu çalışma toplam KVS belirteçlerinde düşük prevalansa sahipti. Kapsamlı bireysel ve toplum tabanlı müdahaleler ideal kardiyo-vasküler sağlık belirteçlerini yükseltmeye yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate from ideal cardio-vascular health metrics (CVH) of the individuals who applied to the blood transfusion center to donate blood and to determine the distribution and prevalence of cardiovascular risk factors. We included 2302 adults (mean age 33,66 years; 92 % men) from the volunteer blood center performed from July 2014 to March 2015. The prevalence of cardio-vascular health metrics (smoking, body mass index, physical activity, diet, cholesterol, blood pressure, and glucose) were estimated according to the American Heart Association criteria for ''ideal'', ''intermediate'', and ''poor'' levels. Only 0,10% participants had ideal (all seven health metrics at ideal levels) CVH metrics. The blood glucose was the most prevalent (85,90 %), whereas the healthy diet was the least prevalent (3,00 %) ideal CVH metric. Our study indicates low prevalence of total ideal CVH metrics. Comprehensive individual and population-based interventions must be developed to improve cardiovascular health status.