Debonding işlemi sırasında meydana gelen ısı değişiminin in vitro incelenmesi
In vitro analysis of temperature changes during the debonding process
  1. Tez No: 422845
  2. Yazar: RABİA MERVE ÇELİK KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Debonding, diş pulpası, ısı değişimi, termal kamera, termokupl, Debonding, dental pulp, temperature change, thermal camera, thermocouple
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Modern ortodontik uygulamaların büyük çoğunluğunu sabit tedavi mekanikleri oluşturmaktadır. Aktif tedavinin bitirilmesiyle birlikte yapıştırılan sabit ataşmanların çıkartılması (debonding) gereklidir. Debonding işleminin amacı, sabit ataşmanların çıkarılması, diş yüzeyinde kalan artık adezivin temizlenmesi ve diş yüzeyinin yapıştırma öncesi haline iatrojenik zarar vermeden getirilmesidir. Çalışmamızın amacı, klinik ortodontik uygulamalarda en sık kullandığımız debonding yöntemi olan karbit frez uygulamasının dişte meydana getirdiği ısı değişimlerini termokupl ve termal kamera ile in vitro olarak incelemektir. Çalışmamızda 150 adet insan premolar dişi kullanmış olup yirmi beşerli 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar termal kamera ve termokupl yöntemleri ile ısı ölçümü yapılmak üzere iki ana gruba ayrılmıştır. Her ana gruptaki üç alt gruba, üç farklı devirde el aletleri kullanılarak debonding işlemi uygulanmıştır. Değerlendirmelerimiz sonrası tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı ısı artışları görülmüştür (p0,05). Çalışmamızın bulguları doğrultusunda; dişler üzerinde termokupl ve termal kamera ölçümlerinin her ikisinin de güvenilir olduğu ve genellikle termokupl ile yapılan in vitro çalışmaların, termal kamera kullanımı ile de güvenilir sonuçlar elde edilerek yapılabilineceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Fixed orthodontic treatment appliances consists most of the contemporary orthodontic processes. After completing the active treatment, fixed appliances must be debonded. The purposes of debonding are removal of the fixed appliances, cleansing of the remaining adhesive and reviving the tooth surface to its pre-bonding condition without causing any iatrogenic harm. The aim of the study was to investigate the temperature changes on teeth, measured with a thermal camera and thermocouple, due to carbide bur applications as the most frequently used debonding method in clinical orthodontic practice. One hundred and fifty extracted human premolar teeth were used in the study, and six groups of 25 teeth were formed. Groups were divided into two main groups undergoing the thermal camera and thermocouple method, respectively. The debonding process was applied to three subgroups in each main group using handpieces at three different speed levels. Temperature increases were observed in all groups during the debonding process (p0,05). In conclusion, both thermocouple and thermal camera measurements are safe in the temperature measurement of teeth, and in vitro studies done via thermocouple can also be done via using a thermal camera, thus providing reliable results.