Psödoeksfolyayon sendromu ve psödoeksfolyatif glokom olgularında speküler mikroskopi bulguları
Specular microscopy in patients with pseudoexfoliation syndrome and pseudoexfoliative glaucoma
- Tez No: 422889
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN FATMA BAŞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon, glokom, kornea endoteli, speküler mikroskopi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Psödoeksfoliasyon (PEX) sendromlu ve psödoeksfoliatif glokomlu olgularda speküler mikroskopi ile endotel hücre tabakası parametrelerini değerlendirmek YÖNTEM: Çalışmaya PEX sendromlu 77 hastanın 94 gözü, PEX glokomlu 63 hastanın 71 gözü ve 53 kontrol olgusunun 84 gözü olmak üzere toplam 193 göz dahil edilmiştir. PEX glokomu grubundaki tüm hastaların kullandıkları antiglokomatöz ilaçlar, etken madde sayısı ve kullanım süreleri kaydedildi. Tüm olgulara nonkontakt speküler mikroskopi (Konan CellChek XL) ile muayene yapıldı. Endotel hücre yoğunluğu (hücre/mm2), varyasyon katsayısı, hekzagonalite oranı (%) ve santral kornea kalınlığı (µm) değerleri kaydedildi. Tüm parametreler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı ve p0.05). PEX glokom grubunda topikal antiglokomatöz ilaç etken madde sayısı ve ilaç kullanım süresi ile speküler mikroskopi bulguları arasında korelasyon bulunamadı (r≤0.3). SONUÇ: PEX sendromlu ve PEX glokomlu olgularda, speküler mikroskopi ile endotel hücre yoğunluğu, hekzagonalite oranı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Endotel hücre tabakasındaki etkilenme glokom eşlik eden PEX sendromlu hastalarda daha ciddi görünmektedir. Speküler mikroskopi incelemesi ile bu hastalarda erken hasarın tespiti mümkündür. Böylece intraoküler cerrahi planlanmasında ve cerrahi sırasında özel önlemler alınabilir ve bu hastalarda akılcı topikal antiglokomatöz tedavi seçimi ile kornea dekompanzasyonu riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To evaluate specular microscopic parameters in patients with pseudoexfoliation (PEX) syndrome and pseudoexfoliative glaucoma. METHODS: The study included 193 patients (249 eyes); 94 eyes with PEX syndrome, 71 eyes with PEX glaucoma and 84 normal eyes. Corneal endothelial cell density, coefficient of variation, percentage of hexagonal cells and central corneal thickness were recorded using a non-contact specular microscope (Konan CellChek XL). Results were compared statistically between groups, p0.05). In PEX glaucoma group, there was no correlation between results and duration of anti – glaucomatous treatment, number of active substances (r≤0.03) CONCLUSIONS: Endothelial cell density and percentage of hexagonal cells were significatly decreased in PEX eyes, particularly in eyes coexisting glaucoma. Early damage assessment is possible in these patients using specular microscope. Therefore the risk of corneal decompensation can be reduced by taking special precautions during preoperative planning and during intraocular surgery and wise selection of topical anti–glaucomatous drops. KEYWORDS: Pseudoexfoliation, glaucoma, corneal endothelium, specular microscope