Psödoeksfolyasyonlu hastalarda santral kornea kalınlığı, aköz hümör homosistein düzeyi ve serum lipid düzeyi
Central corneal thickness, homocysteine levels in asueous humor and lipid levels in plasma of patients with pseudoexfoliation
- Tez No: 165509
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL TURAÇLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aköz hümör, homosistein, lipid, psödoeksfolyasyon, santral kornea kalınlığı 39, Aqueous humor, central corneal thickness, homocysteine, lipid, pseudoexfoliation 42
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Psödoeksfolyasyon sendromu, özellikle yaşlı insanlarda pupil kenarında, lens üzerinde ve gözün diğer ön segment yapılarında beyaz, kepek benzeri ince parçaların oluşumu ile karakterizedir. Göz içi basıncında yüksekliğe neden olarak sekonder açık açılı glokomun en sık nedenini oluşturmaktadır. Ön segmentte görülen psödoeksfolyatif materyalin elektron mikroskobi ile göz dışı dokularda gösterilmesi ile bu hastalığın tek başına oküler bir hastalık olmadığı, sistemik vasküler hastalıklara eşlik eden anormal bağ dokusu hastalığına neden olan sistemik bir sendrom olabileceği düşünülmüştür. Psödoeksfolyasyonlu olgularda kardiovasküler hastalık insidansında artış bildirilmiştir. Psödoeksfolyatif sendromda, anormal elastik fibriller materyalin göz içi ve göz dışı dokularda anormal sentezlenmesi ve depolanmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Yani ekstrasellüler matriks bileşenlerinin artmış sentezi veya azalmış döngüsü söz konusudur. Ekstrasellüler matriks döngüsü, aköz hümörde de varlığı gösterilmiş matriks metaloproteinazlar tarafından düzenlenmektedir. Normal ekstrasellüler matriks dengesi için, matriks metaloprpteinazlar (MMPs) ve doku inhibitörleri metaloproteinazların (TIMPs) oranı 1:1 olmalıdır. Bu orandaki herhangibir dengesizlik aşın veya yetersiz matriks degradasyonuna ve matriks birikimine neden olabilir. PEX sendromlu ve glokomlu gözlerde ekstarsellüler matriksin aşırı üretimi, anormal firiller materyalin en çok ön segment yapılarında birikimine neden olur. Psödoeksfolyasyonlu hastalarda aktif MMP-2 seviyesinde azalma ve TIMP-1 seviyesinde artış olduğu gösterilmiştir. Aterotrombotik vasküler hastalıklar için bir risk faktörü olan yüksek homosistin düzeyi, endotel hasarına ve serum oksidatif streste artışa neden olur. Oksidatif hasar, MMP ve TTMP dengesini bozarak ekstrasellüler matrikste değişikliğe neden olur. Koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan kolesterol TIMP-1 expresyonu oluşturarak, damar duvarında bozuk ekstrasellüler matriksten, hücresel proliferasyondan, MMP expresyonunda değişiklikten sorumlu olabilmektedir. 38Biz çalışmamızda, psödoeksfolyasyonlu hastalarda aköz hümörde homosistein düzeyini ve serum lipid seviyesini araştırdık. Aköz hümörde homosistein seviyesi göz içi cerrahisi uygulanan 35 hastada bakıldı. Onbir tanesi yetersiz numune nedeniyle değerlendirilemedi, 12'si psödoeksfolyatif glokom ve 12'si de katarakt nedeniyle ameliyat olmuştu. Homosistenin seviyesinde, 2 grup arasında istatistiksel bir farklılık görülmedi. Bu hastaların serum homosistein seviyelerinde de istatistiksel bir farklılık yoktu. Serum lipid seviyesi için, kanda total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL- kolesterol, VLDL-kolesterol ve trigliserid değerlerine bakıldı. Tüm olgular PEX glokom (81 hasta), sendrom (26 hasta) ve kontrol (67 olgu) olmak üzere 3 gruba ve psödoeksfolyasyonu olanlar (107 hasta) ve olmayanlar (67 olgu) diye 2 gruba ayrıldı. Her iki incelemede de total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol için gruplar arasında istatistiksel bir fark gözlenmezken, VLDL-kolesterol ve trigliserid seviyesinde ilk grup için kontrol grubunda psödoeksfolyatif glokomlu hastalara göre ve 2. grupta da psödoeksfolyasyonu olmayanlarda, olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yükseklik mevcuttu. Çalışmamızın bir diğer aşaması da PEX'lu hastaların santral kornea kalınlıklarının değerlendirilmesi idi. PEX glokom (60 hasta), PEX sendrom (15 hasta) ve kontrol (44 olgu) grubu arasında istatistiksel bir farklılık bulunmadı. Olgular psödoeksfolyasyonu olanlar (75 hasta) ve olmayanlar (44 olgu) şeklinde ayrıldıklarında da istatistiksel bir farklılık yoktu. Sonuç olarak biz çalışmamızda psödoeksfolyasyonlu hastalarda aköz hümörde homosistein, serumda total kolesterol, HDL- kolesterol, LDL- kolesterol ve SKK'da kontrol grubuna göre istatistiksel bir farklılık saptamadık. Ancak VLDL- kolesterol ve trigliserid seviyesini kontrol grubunda psödoeksfolyasyonlu gruba göre daha istatistiksel olarak daha yüksek bulduk.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Pseudoexfoliation syndrome is characterized by the development white, dandruff like flakes on the lens, pupillary margin and other anterior segment structures in older patients. It's the most common cause of open angle glaucoma by increasing intraocular pressure. By demonstrating pseudoexfoliation material in extraocular tissues, pseudoexfoliation syndrome, it has been thouhgt that is not just an isolated ocular disease but rather a systemic syndrome that involves an aberrant connective tissue metabolism throughout the body and one that is associated with systemic vascular disease. An association between cardiovascular disease was suggested. Increasing evidence suggest that pseudoexfoliation syndrome is a type of fibrosis associated with the excessive synthesis and depositon of an abnormal elastic fibrillar material in many intra- and extraocular tisues. That is, there's an increase in synthesis or an decrease in turnover of extracellular matrix components, or both. Extracellular matrix turnover is mediated by matrix metalloproteinases (MMPs), the presence of which has been described in human aqueous humor. Normal tissue homeostasis requires a balanced intreaction of MMPs and TIMPs (tissue inhibitors of metalloproteinases), and the ratio of enzyme to inhibitor is normally 1:1. Any disturbance in the balance may result in excessive or insufficient matrix degradation and matrix accumulation. In pseudoexfoliation syndrome and glaucoma, the excess de novo production of various extracellular matrix components results in a progressive accumulation of an abnormal material in most anterior segmnet tissues. There's an decrease in active MMP-2 and increase in TIMP-1 levels in pseudoexfoliation patients. Hyperhomocystinemia that can be a risk factor for atherothrombotic vascular events associated with endothelial cell damage and an increase in plasma oxidative tension. Oxidative injury change the extracellular matrix by disturbing the ratio of MMPandTIMP. 40Cholesterol, a risk factor for coronary heart disease, induces TIMP-1 expression which may be responsible for adverse extracellular matrix remodeling in the vessel wall, cellular proliferation and alteration in MMP expression. We studied homocysteine levels in aqueous humor and lipids in plasma of patiens with pseudoexfoliation. Aqueous humor levels were measured in 35 patients who had intraocular surgery. Eleven of them couldn't measured because of inadequate sample. Twelve of the samples that could measured were operated because of pseudoexfoliation glaucoma and 12 of them were operated because of cataract. There wasn't statistically significant difference between both groups in aqueous humor homocysteine levels. And also there wasn't any statistically significant difference between both groups in plasma homocysteine levels. For plasma lipid levels, we examined total cholesterol, HDL- cholesterol, LDL-cholesterol, VLDL-cholesterol and trigliserid in plasma. All subjects were divided in 3 groups; patients with PEX glaucoma (81 patients), PEX syndrome (26 patients) and controls (67 subjects) and divided in 2 groups; patients with PEX (107 patient) and controls (67 subjects). In both groups while there weern't any statistically significant difference between the groups, VLDL-cholesterol and trigliserid levels in the first group were statistically higher in control group than in patients with PEX glaucoma and again in the second group they were statistically higher in control group than in PEX group. Another part of our study was to determine the central corneal thickness in patients with PEX. We coludn't find any statistiaclly significant difference between PEX glaucoma (60 patients), syndrome (15 patients) and controls (44 subjects). There wasn't also any statistiaclly significant difference between patients with PEX (75 patients) and controls (44 patients). As a result, we couldn't find any statistically significant difference between PEX patients and controls in terms of plasma total cholesterol, HDL- cholesterol, LDL-cholesterol levels, aqueous humor homocysteine levels and central corneal 41thickness. But plasma VLDL- cholesterol and trigliserid levels were statistically high in control group than PEX patients.