Primer açık açılı glokom ve psödoeksfoliyatif glokom olgularında, trabekülektomi materyalinde galektin-3 ekspresyon düzeylerinin analizi ve karşılaştırılması
Analysis and comparison of galectin-3 expression levels in trabecular meshwork of the cases with primary open-angle glaucoma and pseudoexfoliation glaucoma
  1. Tez No: 622152
  2. Yazar: ABDULLAH ONUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE UFUK ELGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, psödoeksfoliatif glokom, galektin-3, trabekülektomi, Primary open-angle glaucoma, pseudoexfoliation glaucoma, galectin-3, trabeculectomy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Psödoeksfoliyatif glokom (PEG) ve primer açık açılı glokom (PAAG) olgularında, trabeküler doku spesimenlerinde ekstrasellüler matriks (ESM) galektin-3 (Gal-3) düzeylerini kıyaslamak ve Gal-3 ekspresyonu ile bu hastalıkların etyopatogenezi arasındaki ilişkiyi araştırmak. Gereç ve Yöntem: İleriye dönük çalışmamıza, trabekülektomi cerrahisi geçiren 18 PEG olgusunun 18 gözü ve 18 PAAG olgusunun 18 gözü dahil edildi. Hastaların, mitomisin C'li (MMC) trabekülektomi cerrahisi sırasında elde edilen trabeküler ağ materyalleri toplandı. Tüm olgulara cerrahi öncesi tam oftalmolojik muayeneye ilaveten, Goldmann aplanasyon tonometri ile göz içi basıncı (GİB) ölçümü, optik koherens tomografi (OKT) (Spectralis, Heidelberg Engineering, Germany) ile retinal sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlık analizi ve Humphrey otomatize görme alanı cihazı ile görme alanı ölçümleri yapıldı. Trabeküler materyaldeki Gal-3 düzeyleri İmmunfloresan yöntem ile ölçüldü. İstatistiksel analizlerde, kategorik değişkenlerin değerlendirmesinde Pearson ki-kare testi uygulandı. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu görsel (histogram ve olasılık grafikleri) ve analitik yöntemler (Shapiro-Wilk testi) kullanılarak incelendi. Normal dağılıma uyduğu saptanan değişkenler için iki bağımsız grup arasındaki istatistiksel anlamlılıklarda Student's t testi, uymadığı saptanan değişkenler için ise Mann-Whitney U testi istatistiksel yöntem olarak kullanıldı. Değişkenler arasındaki ilişki Spearman korelasyon testi ile değerlendirildi. Bulgular: PAAG grubundaki 8 erkek (%44,4) ve 10 kadın (%55,6) hastanın yaş ortalaması 64,4±9,9 (54- 78 yaş) iken, PEG grubundaki 13 erkek (%72,2) ve 5 kadın (%27,8) hastanın yaş ortalaması 69,3±11,8 (50- 87 yaş) idi (p=0,186, p=0,091 yaş ve cinsiyet sırasıyla). En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) LogMAR eşeline göre PAAG grubunda 0,66± 0,67 (0-2,00) iken, PEG grubunda 0,94±0,85 (0,05-3,00) idi (p=0.252). Maksimum medikal antiglokomatöz tedavi altındaki cerrahi öncesi GİB değerleri PAAG grubunda 32,3±9,9 mmHg (20- 60 mmHg), PEG grubunda 33,9±11,6 mmHg (17- 58 mmHg) idi(p=0,719). Trabeküler ağ spesimelerindeki ESM Gal-3 düzeyleri patolojik inceleme sonucuna göre, PAAG'lu gözlerde %16,7 oranında boya tutulumu izlenmezken, %50 oranında az boya tutulumu, %33,3 oranında ise yoğun şekilde boya tutulumu izlendi. PEG'lu gözlerde ise, yine %16,7 oranında boya tutulumu izlenmezken, %55,5 oranında az ve %27,8 oranında yoğun şekilde boya tutulumu izlendi. PAAG ve PEG'lu gözlerdeki trabeküler ağ dokusu ESM Gal-3 düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,931). Sonuç: PAAG ve PEG'lu gözlerin arasında, trabeküler doku ESM Gal-3 düzeyleri açısından anlamlı farka rastlanmadı. Trabeküler ağdaki ESM Gal-3 ekspresyonunun glokom patogenezinde rolünün aydınlatılması için, daha farklı glokom tiplerinde, daha farklı immün-histokimyasal yöntemlerle yapılmış histopatolojik çalışmalara ve genetik çalışmalara gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the levels of galactin-3 (Gal-3) in the extracellular matrix (ECM) of the trabecular meshwork specimens of the eyes with primary open-angle glaucoma (POAG) and pseudoexfoliation glaucoma (PEG) and to investigate the correlation between the Gal-3 expression and the etiopathogenesis of these diseases. Material and Methods: Eighteen eyes of 18 cases with POAG and 18 eyes of 18 cases with PEG were included to our prospective study. Trabecular meshwork specimens were collected during the trabeculectomy surgery with mitomisin C (MMC). In addition to complete ophthalmological examination, intraocular pressure (IOP) measurements with Goldmann applanation tonometry, retinal nerve fiber analysis with optical coherence tomography (OCT) (Spectralis, Heidelberg Engineering, German) and visual field analysis with Humphrey automated perimetry were performed preoperatively. The levels of Gal-3 in the trabecular meshwork were measured by immunofluorescence method. We used Pearson chi-square test to evaluate categorical variables. The suitability of the variables to normal distribution was examined using visual (histogram and probability graphs) and analytical methods (Shapiro-Wilk test). Student's t test was used for the statistical significance between the two independent groups for the variables that were found to conform to normal distribution. The Mann-Whitney U test was used as a statistical method for the variables that were not found to fit the normal distribution. Relationship between variables was evaluated by Spearman Correlation test. Results: The mean age of 8 male (44,4%) and 10 female (55,6%) cases with POAG was 64,4±9,9 (54- 78 years) and the mean age of 13 male (72,2%) and 5 female (27,8%) cases with PEG was 69,3±11,8 (50- 87 years) (p=0,186, p=0,091 age and sex, respectively). The mean best-corrected visual acuity (BCVA) values according to LogMAR charts were 0,66± 0,67 (0-2.00) in POAG group and 0,94±0,85 (0,05-3,00) in PEG group (p=0,252). The mean preoperative IOP values under maximal antiglaucomatous medical therapy were 32,3±9,9 mmHg (20- 60 mmHg) in POAG group and 33,9±11,6 mmHg (17- 58 mmHg) in PEG (p=0,719). According to the results of the pathological examinations of the Gal-3 levels of the ECM of the trabecular meshwork specimens; 16,7% of the eyes showed no dye-uptake, 50% of the eyes showed minimal dye-uptake and 33,3% of the eyes showed intense dye-uptake in POAG group while, 16,7% of the eyes showed no dye-uptake, 55,5% of the eyes showed minimal dye-uptake and 27,8% of the eyes showed intense dye-uptake in PEG group. No significant differences were detected between the Gal-3 expression of the ECM of the trabecular meshwork specimens of the groups (p=0,931). Conclusion: No significant differences were detected between the Gal-3 expression of the ECM of the trabecular meshwork specimens of the eyes with POAG and PEG. Further studies in different kinds of glaucoma, with different methods of immunohistopathological and genetic studies in order to investigate the role of Gal-3 expression in the pathogenesis of glaucoma.