Üstün yetenekli çocuklara ilişkin sınıf öğretmenlerinin bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of knowledge level of classroom teachers for gifted children
  1. Tez No: 422938
  2. Yazar: TANER ŞAYİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT HOTOMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenek, Üstün Yetenekli Çocuk, Sınıf Öğretmeni, Kişisel Değişkenler, Superior Talent, Gifted Child, Classroom Teachers, Personel Variables
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, üstün yetenekli çocuklara ilişkin sınıf öğretmenlerinin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Genel tarama modeli yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmanın Evrenini 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli Küçükçekmece İlçesinde görev yapan sınıf öğretmenleri, Örneklemini ise Üstün Yetenekli Çocukları Tanıma Ölçeği ve Kişisel Değişkenler Formu'nu yanıtlayan 363 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, alan taraması yapılarak araştırmacı tarafından geliştirilen geçerlik ve güvenirlik çalışması sonucu Kaiser-Meyer- Olkin (KMO) değeri 0,847, Cronbach alfa değeri 0.877 bulunan Üstün Yetenekli Çocukları Tanıma Ölçeği ve sınıf öğretmenlerinin görev yaptıkları okul, sınıf düzeyleri, hizmet yılları, cinsiyetleri, üstün yetenekli raporu alan öğrenci sayıları, eğitim düzeyleri, ilgili kurumlara yönlendirdikleri öğrenci sayıları ile ilgili bilgi toplamayı amaçlayan Kişisel Değişkenler Formu kullanılmıştır. Veriler betimsel istatistik, Tek Yönlü Manova, Games-Howell gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak SPSS 15.0 ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli çocuklara ilişkin bilgi düzeylerinde cinsiyetlerine, sınıf düzeylerine, eğitim düzeylerine, hizmet yıllarına, ilgili kurumlara yönlendirilen öğrenci sayılarına göre anlamlı düzeyde fark oluşmadığı gözlenmiştir. Bu durum araştırmanın örnekleminde olan sınıf öğretmenlerinin benzer görüşte olmaları ile yorumlanmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli çocuklara ilişkin bilgi düzeyi üstün yetenekli çocuk raporu alan öğrenci sayılarına göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bulgular doğrultusunda, sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli çocukların aday gösterilme ve üstün yetenekli çocuklara uygulanan eğitim-öğretim modelleri başlıklarında hizmet içi eğitime ayrıca uzmanlık gerektirmeyen sınıf içinde kullanabilecekleri standartlaştırılmış testlere ihtiyaç duydukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the level of knowledge of teachers for gifted children. General screening model of the universe of the research conducted using the method 2012-2013 academic year in the province of Istanbul Kucukcekmece district of working-class teachers, has created The sample Gifted Children Identification Scale and Personal Variables Form answering 363 classroom teachers. The collection of data, developed by the researchers performed the scan area reliability and validity of the results of the Kaiser-Meyer- Olkin (KMO) value of 0.847, Cronbach's alpha values of 0877 contained Gifted Children Identification Scale their duties and teacher school, grade level, years of service, gender, report the number of gifted students, education levels, personal variables aimed at collecting information about the number of students they lead to related organizations form is used. Data descriptive statistics, one-way MANOVA were analyzed with SPSS 15.0 statistical methods such as using Games-Howell. As a result of research on the gender of the teacher in class knowledge about gifted children, their grade levels, education levels, their years of service, a significant difference was observed not formed according to the number of students referred to the relevant institutions. This situation has to be reviewed in view of the teachers in similar sample. Knowledge of classroom teachers for gifted children in the study were found to vary significantly according to the number of students gifted child report. In line with the findings, classroom teachers and education of gifted children nominated gifted children and teaching models applied to in-service training needs to be said that the title also standardized test that does not require expertise that they can use in class.