İlköğretim öğrencileri gözünde kaynak kişi olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni
In the point of view of primary school religion and moral as a source person
- Tez No: 423032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Eğitim, Öğretim, Din Eğitimi, Din Öğretimi, Öğretmen, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Religion, Education, Teaching, Religion Education, Teacher, Primary Religion
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Eğitim, insan hayatının bütününü kapsayan bir süreçtir. Bu sürecin temelini ilköğretim oluşturur. İlköğretim sürecinde öğrencilere verilen Din Eğitimi, öğrencinin Dini Bilgilerinin oluşmasında ve şekillenmesinde önemlidir. Okullarda verilen din eğitimi ve öğretiminin yanında öğrenci, ailesinden ve çevresinden de dini bilgi almaktadır. Öğrencinin informal ve formal yollarla edindiği dini bilgilerde DKAB öğretmenini kaynak kişi olarak alıp almadığı sorusuna cevap bulmak tezimizin temel amacını oluşturmaktadır.İlköğretim öğrencilerinin DKAB öğretmenini kaynak kişi olarak alıp almadıklarına yönelik bu çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve önemi üzerinde durulduktan sonra çalışmanın problemi ve alt problemleri belirtilmiştir. Birinci bölümde, tezin konusunu oluşturan ana kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde, eğitim durumları ve öğretmene etkisi üzerinde bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, İlköğretim öğrencileriyle yapılan görüşmelere ve yorumlara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise ilköğretim öğrencilerinin DKAB öğretmenini kaynak kişi olarak gördüğü ve bununla birlikte aile ve çevresinin de din eğitiminde önemli rolü olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education is a process that includes whole life- span of a person. Primary educatinon forms the basis of this process. Religion education is important in forming a student's religious information. Besides the religious education that is taught at schools, a student acquires religious information from his/ her parents and enviroment. To answer the question that a student takes his/ her religious education teacher as a resource or not composes the primary aim of our thesis. This study, whether primary education students take their religious education teacher as a resource or not composes of introduction theee parts and conclusion. After laying emphasis on topic, aim and importance of the research problems and sub- problems of this study have been stated. In the first part, key concepts that form the topic of thesis have been included. In the second part, educational status and its affects on teachers are discussed. In the third part, the interviews carried out with primary education students and comments have been revealed. In conclusion part, it has been concluded that primary education students see their religious education teacher as a resource and, in addition to this, their family and environment have an important role in religion education.