Yahudi ve İslâm kaynaklarına göre Hz. Nûh ve Tûfan
Prophet Noah and the Flood in Jewish and Islamic sources
- Tez No: 423036
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nûh, Tûfan, Yahudilik, İslamiyet, Nûh'un gemisi, Semanin Köyü, Su kültü, Noah, The Flood, Judaism, Islam, Noah's Ark, Semanin Village, Water cult
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu tezde, bütün kültürlerin ortak bir öğesi olan tûfan olayı, Yahudi ve İslami bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu kapsamda tûfanın sebepleri, sonuçları, bu felaket sonrası insanlığın yeniden türeyişi ve ırklara ayrışması anlatılmıştır. Ayrıca günümüze yansıyan muhtelif tûfan algıları, Nûh'un gemisini arama çalışmaları ve bu esnada etkin olan siyasi, dini, kültürel düşünceler de ortaya koyulmuştur. Bütün bunlar, günümüze kadar yapılan bazı çalışmaların analiziyle sağlanmıştır. Birinci bölümde, su kültü, hayat suyu, su tapımları, su ile temizlenme simgeciliği ve tûfanın etimolojik, mitolojik ve tarihsel anlamları aktarılmıştır. İkinci bölümde tûfan, Nûh'un kişiliği ve ailesinin yanı sıra, tûfanın sebepleri, aşamaları ve sonrasında insanlığın devamı gibi konular Yahudi dinî literatürünün bakış açısıyla sunulmuştur. Üçüncü bölümde İslami literatürde Hz. Nûh, tûfan ve sonrasındaki gelişmeler İslam literatürüne göre anlatılmıştır. Bu bağlamda konuyla ilgili Kur'an âyetleri, rivayetler tefsir, hadis ve tarih kaynaklarındaki yorumlarıyla beraber incelenmiştir. Ayrıca bu bölüm sonunda, Yahudilik ve İslam'daki tûfan anlatımı ve algıları arasında kısa bir karşılaştırma yapılmıştır. Dördüncü bölümde Nûh ve tûfan konusu üzerinde yapılan çağdaş tartışmalar üzerinde durulmuştur. Tûfanın anlamı literal ve mecaz olarak değerlendirilmiş, tûfana kozmik bir felaket olarak bakılmış, yerel olup olmadığı tartışılmış, Nûh'un gemisinin konumu hakkındaki dinî-siyasi polemikler aktarılmış ve konuyla ilgili tarihi, arkeolojik ve bilimsel araştırmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Sonuç olarak bütün kültür, mitoloji ve dinlerde tûfan anlatımlarının ortak noktasının büyük bir su tûfanı, tanrıların seçtiği üstün bir insanın bir gemi yapması ve hayvanlarla bir takım insanların bu gemiye alınıp tûfandan kurtulmaları, diğerlerinin ise yok olması olduğu ortaya konmuştur. Tûfan anlatımlarındaki farklılıkların ise zamanla kültürel ayrışmalar sonucunda oluştuğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, The Flood incident, the common component in all cultures, has been scrutinized with the perspective of Judaism and Islamic Suggesting reasons and results in occurence of The Flood, perceptions projected from The Flood to today concerning the segregation of races in human generation, places The Flood's Ark were searched, both political, religious and cultural thoughts which are effective elements during this research. It is tried to make an analysis on the issue scanning studies have been made until today. In the first chapter, Aqua Cult, Aqua of Life, Aqua Worships, The Etymology of word; The Flood, Symbolism of being purified with Aqua, kinds of flood, mythological and historical narrations about The Flood have been told. In the second chapter, the issue of Noah's Flood in the Holy Jewish texts has been presented with the headlines; Noah's Character, Etymology of The Flood, Its Reasons, Stages of its occurrence and Later The Continuation of Human Generation. In the third chapter, the Issue of Noah and The Flood in Islamic Literature has been scrutinized in the way that is told in historical resources, hadiths and the Quran. The issue has been expressed with the headlines, human generation after The Flood, results from The Flood's Tale, A Brief Comparison between Judaism and Islam on The Flood's perceptions. In the fourth chapter, It has been studied on the modern arguements made on the issue of the Prophet Noah and the Flood. The Flood's Being Literal or Figurative, the flood incident As a cosmic disaster, its Localness or universality, comments about the place The Flood's Ark landed on have been told. Historical, archeological and scientific researchs about the issue and also studies made on finding the ruins of the Ark. As a conclusion, it has been signified that in all cultures, mythologies and religions, the common point of narrations about The Flood is a massive flood, building of a ship by a superior human being chosen by the Gods, being entered of animals and some people into this ship, then being saved from The Flood so the destruction of the others. It is notified that differences between narrations on The Flood have been formed as result of timely cultural discriminations.