Lojistik eğitiminde deneyimsel öğrenmenin öğrenci tutumu üzerindeki etkileri
Te effects of experiential learning on student's attitude in logistics education
  1. Tez No: 423043
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAÇAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, eğitim, deneyimsel öğrenme, Logistics, Education, Experiential Laerning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Lojistik sektörü dünya ticaret hacmindeki payını günden güne artırmaktadır. 2013 yılında 17,4 trilyon dolarlık ticaret hacminin oluştuğu dünya ekonomisinde lojistik sektörünün payı 6,4 trilyon dolardır. Günümüzde dünya lojistik faaliyetleri için yapılmış harcamaların gayrisafi milli hasıla içindeki payı %14'tür. Ülkelerin yaptıkları yatırımlar incelendiğinde lojistik sektörünün gelişmiş ülkelerde toplam yatırımlar içinde %27,5'lik bir paya sahip olduğu görülürken gelişmekte olan ülkelerde bu oran %3,6 seviyesindedir. 2009-2013 yıllarındaki sektördeki yıllık büyüme oranları gelişmiş ülkelerde %5-12 arasında seyrederken, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran %15-25 düzeyine çıkmıştır. Türkiye lojistik sektörü incelendiğinde sektörün 2013 Türkiye Lojistik Sektörü Araştırması'na göre dünya lojistik hacminin %2'sine denk gelen 148,9 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı görülmektedir. Türkiye'de lojistik sektörü harcamalarının gayrisafi milli hasılaya oranı %21 ile %14 olan dünya ortalamasından yüksektir. Yatırımlar alanında ise Türkiye lojistik sektörünün gelişmekte olan rakip ülkelere göre toplam yatırımlardan daha az bir pay aldığı görülmektedir. Türkiye'de toplam yatırımların ancak %3,1'i lojistik sektörüne yapılmaktadır. Sektördeki büyüme hızı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan değişim gereksinimi lojistikte insan kaynaklarının da yeni donanımlara sahip olması gerekliliğini doğurmuştur. Bu donanımların kazanılmasında en temel etken sektöre çalışan yetiştiren yükseköğrenim kurumlarında verilen lojistik eğitimlerinin verimliliğidir.Bu çalışmada lojistik eğitiminde deneyimsel öğrenme yönteminin öğrencilerin tutumlarına nasıl bir etkisi olduğu incelenmiştir. Araştırma Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu öğrencileri üzerinde yedi farklı deneyimsel öğrenme uygulaması ile yapılmış ve öğrenci tutumlarındaki etkisi ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
The logistics sector is enhancing its share in the world's trading volume day by day. The share of logistics sector was 6.4 trillion dollars in the world economy, in which there was a trade volume of 17.4 trillion dollars in 2013. Today, the world's logistics operation is 14% in gross national product. When investments of countries are analyzed, the logistics sector has a share of 27.5% in developed countries. On the other hand, in developing countries, this rate is 3.6%. Between 2009 and 2013, while the annual growth rate was between 5-12% in developed countries, in developing countries, this rate rose up to between 15-25%. When Logistics sector of Turkey is analyzed, it is seen that the sector has reached 148 billion dollars, which equals to 2% of the world logistics volume according to 2013 Logistics Sector of Turkey Research. The ratio of logistics expenses in Turkey to gross national product is 21%, whish is higher than the world average of 14%. On the other hand, it can be observed that Turkey has a smaller share of total investments than the rival developing countries the field of investment. Only 3.1% of total investments belongs to the sector of logistics in Turkey. The growth rate the sector and the relevant need of changing have given rise to the necessity of human resources to be more qualified. The most fundamental factor in gaining these qualifications is the effiecieny of logistics training given in higher education institutions. In this study, the effects of experiental learning on the approach of students in logistics training have been studied. The research has been carried out on students of Beykoz Vocational School of Logistics using seven different experiental learning practises and the effects on students have been evaluated.