Ulaştırma hizmetleri alanında beceri eğitimi gören öğrencilerin deneyimsel öğrenmeye ilişkin algı ve tatmin düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the factors affecting the perception and satisfaction levels regarding experiential learning of the students who have skills trained in the field of transportation services
- Tez No: 692179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Eğitim, Ulaştırma Hizmetleri, Öğrenme Kuramları, Deneyimsel Öğrenme Tarzı, SPSS, Vocational and Technical Education, Transport Services, Learning Theories, Experiential Learning Style, SPSS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Mesleki ve teknik eğitimin önemi, ülkemizde her geçen gün daha fazla artarak devam etmektedir. Ülkemizdeki bütün kurumların ''meslek lisesi memleket meselesi'' felsefesi ile yapmış oldukları çalışmaların tamamı, ülke insanının mesleki eğitime bakış açısının farklılaşmasını sağlamaktadır. OECD verilerine göre gelişmiş ülke kategorisinde bulunan ülkelere bakıldığında mesleki eğitim bütün eğitim sistemi içerisinde ciddi bir orana sahiptir. Ülkemizde son yıllarda bu konuda yapılan çalışmalar incelendiğinde, mesleki ve teknik liselerde ders içeriğinden uygulama faaliyetlerine, yurt içi stajdan yurt dışı staja kadar birçok niteliksel çalışmanın olduğu görülmektedir. Ülkemizin mesleki anlamda nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulan mesleki eğitim sistemi, bu hedefini gerçekleştirmekle birlikte, yükseköğrenime devam etmek isteyen öğrencilerin yetişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Mesleki ve teknik eğitimin en önemli mihenk taşları, öğrencilerin sektörle tanıştığı, deneyim kazandığı ve teorik bilgileri pratiğe dönüştürdüğü süreçlerdir. Bu süreçler öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim gördüğü zaman aralığı içerisinde gerçekleşmektedir. İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrenciler, daha önce kazanmış oldukları bilgi ve becerileri uygulamada kullanarak, tecrübe aktarımı ile deneyimsel öğrenmeyi gerçekleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı; ulaştırma hizmetleri alanında beceri eğitimi gören öğrencilerin deneyimsel öğrenmeye ilişkin algı ve tatmin düzeylerini etkileyen faktörleri belirleme ve sonrasında ihtiyaç duyulan hususları ortaya koymaktır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğrenme kuramları yüzeysel açıklanırken, Kolb'un ileri sürdüğü deneyimsel öğrenme tarzı detaylı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, özellikle ulaştırma hizmetleri alanı temel alınarak Türkiye'nin mesleki ve teknik alt yapısı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, öğrenciler için beş bölüm ve 61 maddeden oluşan bir ölçek hazırlanmıştır. Araştırma bulgularının incelenmesinde nicel analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, IBM SPSS 22 (Statistical Package For The Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Dördüncü bölümde ise, elde edilen bilgiler çerçevesinde sonuç ve öneriler paylaşılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of vocational and technical education continues to increase day by day in our country. All of the studies carried out by all institutions in our country with the philosophy of“vocational high school is the country issue”enable the people of the country to differentiate their perspective on vocational education. Considering the countries in the developed country category according to OECD data, vocational education has a significant rate in the whole education system. When the studies on this subject in recent years in our country are examined, it is seen that there are many qualitative studies in vocational and technical high schools, from course content to application activities, from domestic internship to international internship. The vocational education system, which was established to meet the professional need of qualified intermediate staff in our country, not only achieves this goal, but also plays an important role in raising students who want to continue their higher education. The most important milestones of vocational and technical education are the processes where students meet the sector, gain experience and turn theoretical knowledge into practice. These processes take place within the time interval that students receive vocational training in enterprises. Students who receive skills training in enterprises realize experiential learning by transferring experience, using the knowledge and skills they have learned before in practice. The aim of this study is; To determine the factors affecting the perception and satisfaction levels of students receiving skill training in the field of transportation services regarding experiential learning and then to reveal the issues needed. The study consists of four parts. In the first part, while the learning theories are explained superficially, Kolb's experiential learning style is explained in detail. In the second part, vocational and technical infrastructure of Turkey especially on the basis of the field of transport services were examined. In the third part, a scale consisting of 5 parts and 61 items was prepared for students. Quantitative analysis method was used to examine the research findings. IBM SPSS 22 (Statistical Package For The Social Sciences) package program was used to evaluate the data obtained. In the final part, the study was completed by creating results and suggestions within the framework of the obtained information.