Lisanslı tenis sporcularının tenis sporuna başlama nedenleri, beklentileri ve beklentilerinin önündeki engellerin incelenmesi
The investi̇gati̇on reasons of begi̇nni̇g the tenni̇s, expectati̇ons and obstacles in front of expectati̇ons in li̇censed tenni̇s player
  1. Tez No: 423067
  2. Yazar: NAZAN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, tenisten beklentiler, tenise yönelme, Tennis, expectations of tennis, orientation tennis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yapılan bu araştırmada, lisanslı tenis sporcularının tenis sporuna başlama nedenleri, beklentileri ve beklentilerinin önündeki engellerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Isparta ve Burdur illerinde lisanslı olarak tenis sporu yapan 161 kadın ve 153 erkek olmak üzere toplam 314 tenis sporcusu katılmıştır. Verilerin toplanmasında anket kullanılmıştır. Kullanılan anket daha önce yapılan benzer araştırmalardan derlenerek hazırlanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 programında frekans ve ki-kare analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda, sporcuların tenise yönelmelerinde en önemli unsurun aile olduğu belirlenmiştir. Sporcuların tenis sporundan beklentilerinin başında milli sporcu olmanın geldiği tespit edilmiştir. Tenisten beklentilerin önündeki engellerin başında ise sporcuların dershaneye gitmelerinin geldiği belirlenmiştir. Bunun yanında sporcuların tenis sporundan beklentilerinin, tenise yönelme nedenlerinin, tenisten beklentilerin önündeki engellerin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, aimed to investigate the causes of licensed tennis players starting tennis, the barriers to their expectations and aspirations. A total of 161 women and 153 men, including 314 athletes participated in tennis in Burdur and Isparta City. The questionnaire was used to collect data. The questionnaire used was prepared by compiling similar research conducted earlier. In the analysis of data obtained in the study on SPSS 22.0 software was utilized frequency and chi-square analysis. At the end of the study, it was determined that tennis athletes tend to family is the most important factor. Expectations from the beginning of the tennis athletes have been found to have come from the national athletes. At the beginning of obstacle it is determined to come to the expectations of the tennis athletes going to the classroom. Besides, expectations of athletes from tennis, the reasons for turning to tennis, tennis obstacles have been found to vary from expectations based on some demographic variables.